En fargebehandling til besvær

Fra tid til annen kommer det posisjoner vi har sett før, men ikke husker løsningen på.

For en tid tilbake dukket dette spillet opp, jeg feilet men kanskje du kan gjøre det bedre enn meg?

Som SYD ble jeg spillefører i 3 hjerter etter et veldig forsiktig meldingsforløp. Scoringsformen var parturnering, men jeg tror ikke makker fulgte systemet med sin høyning til 3 hjerter som egentlig bare var «to play», han skulle gått via en sidefarge eller 2 NT for å invitere til utgang.

Et raskt blikk viser at vi må tape stikk til ruter og spar ess, trumf ess kan vi heller ikke løpe ifra. Ettersom både dame og knekt mangler i trumf må vi minst tape et stikk til i trumf, men hva er beste løsning for å unngå mer enn to tapere i trumf?

Teorien sier at du skal spille liten fra blindemann:

  • Hvis øst følger lavt skal du legge liten for å gardere deg som singleton ess hos vest.
  • Skulle ikke esset falle fra vest i første runde spiller du neste runde fra blindemann, men denne gangen bruker du kongen fra hånden.
  • Hvis dame eller knekt kommer på fra øst er beste spilleplan å følge med kongen. Hvis vest stikker med esset spiller du neste trumf fra hånden for å fange nieren hos vest.

På den måten vil du løse fargen med to tapere hver gang øst har singleton dame eller knekt, og hver gang fargen er fordelt 3-2 med esset hos øst.

Som tenkt så gjort. Ruter i utspill gikk via damen til esset hos øst som spilte tilbake ruter, jeg kastet en spar og blindemann vant stikket med kongen.

Hjerter fra blindemann trakk knekten fra øst, jeg la kongen og vest vant stikket med esset. Han fortsatte med ruter som jeg stjal på hånden fulgt av hjerter til liten, 8 og NI!

Jeg hadde glemt å ta høyde for at jeg møtte en dyktig spiller i øst. Øst hadde selvsagt også gjenkjent posisjonen og hivde innpå knekten i første stikk fra D kn 9. Spillet så ut som dette:

Nå var jeg «sjanseløs» på å gjette riktig og motspillet vant tre stikk i trumf for en beit.

Det er ikke alltid du skal følge «oddsen» var min siste tanke den kvelden før ole blund tok meg med inn i drømmeland.