Klubbspilling | Prøv deg på motspill

Motspill oppleves ofte som vanskelig. Det er vel også den delen av Bridge jeg personlig synes gir størst utfordring. Det krever ganske god oversikt for å lykkes i motspill, og du må ofte få makker med på notene.

Det er i motspillene de flinke sakter akterut for de virkelig flinke. En toppspiller får brukt sin oversikt og forståelse for spillet i langt større grad enn i andre deler av spillet.

Dette spillet er hentet fra en klubbkveld i Kristiansand BK. Den aktuelle vest skal få være anonym, han fant ikke ut av motspillet og måtte betale ut en god score til motparten.

La oss se om du finner ut av det. Scoringsformen er PARTURNERING, du spiller med en Norgesmester.

 

Nord åpnet med 3kløver hvorpå syd avsluttet meldingene med 3NT.

En liten hjerter var et normalt utspill, makker stikker damen med kongen og spillefører følger på med hjerter 4.

Makker fortsetter med hjerter 9, knekten fra spillefører tar du med esset.

Hva er planen herfra?

 


Vest mente makker spilte tilbake fra gjenværende og derfor antok han at spillefører kunne ha kn854 i hjerter. For å ikke gi han stikk for hjerter knekt valgte vest derfor å vri til spar knekt.

Men la oss titte litt nærmere på resonnementet.  SYD har meldt 3 NT og viser seg, i beste fall, å ha et svært tynt holdt i hjerter. Det burde vekke mistanke. Kan det være slik at han har tullemeldt 3 NT, neppe for hvis makker hadde en åpningshånd ville han nok doblet opplysende mot 3 kløver, evt meldt inn om han hadde en langfarge.

Men la oss anta at SYD faktisk har en åpningshånd, med dårlig hold i hjerter. Hva vil det være normalt han har ellers av kort?

Han har selvsagt kløver konge og nok honnører i de andre fargene til at han var villig til å prøve 3 NT. Det betyr at han kan være favoritt for å ta resten av stikkene hvis han slipper til. Husk dette er parturnering så alle stikk teller.

Det spørs altså om du uansett må ta for hjerter 10 slik at spillefører i alle fall ikke får 11 stikk.

Men så kommer det et annet poeng. Kan det være Norgesmesteren har noe annet enn 9x igjen i hjerter?

Hvis vi ser på kortene så er det en akutt fare for at makker kan blokkere hjerterfargen. Hvis han for eksempel har 98x må han vel spille tilbake nieren, så kaste åtteren under din tier for at du skal få hentet beiten med hjerter 7 og hjerter 3?

Ikke umulig å ta deg igjennom en slik tankerekke er det vel?

Hjerter 10 ville gitt beit, kortene så nemlig ut som dette:

 

En annen skål er at NS hadde spill for slem i kløver. Ikke lett for SYD å finne ut av, har makker minst 2-kort hjerter er det ofte riktig å prøve 3 NT i parturnering.