Test deg i utspill

I dag skal du få lov til å delta i de populære «Norsk på Norsk» turneringene som arrangeres hver kveld kl 20 på BBO av Magne Olsen. Disse turneringene trekker fra 40 til over 100 makkerpar og kan være et fint alternativ til å bruke kvelden med å glo på TV.

Du skal få spille ut som slem, ta en titt på denne

 

Hvordan sitter dette tror du og hva ville du spilt ut?


En liten oppsummering må være at nord har en hånd med 4-kort hjerter og minst 5-kort kløver. Cue-bid i hjerter tyder på konge eller ess i den fargen og etter å ha vist et ess på Blackwood forteller 6 kløver om kløver dame, men ingen side konger. Hvis vi tenker litt på disse opplysningene vet vi at nord har ESSET fjerde i hjerter uten kongen ettersom han meldte cue-bid med 4 hjerter. Kløverfargen er ledet av damen og nord har ingen ess eller konge i spar eller ruter heller.

Syd derimot må ha en stor hånd. Etter å ha satt kløver som trumf må han ha tenkt at grand er bedre. For å gjøre det må kløverfargen kanskje være litt begrenset, kanskje syd har EK blokk og frykter at nord bare har damen tynt femte.

Syd må kontrollere både spar og ruter, og en av fargene må da nødvendigvis være rimelig solid med stikk for at syd nå velger å spille grand. Når vi ser ned på konge-knekt i spar betyr det at syd har en solid ruterfarge.

Så tilbake til utspillet. Hvordan kan det være mulighet for beit i denne kontrakten? Hva om de kan være en blokkering i overgangen mellom hendene. Vi ser jo med våre fire små kløver at her er det nok av stikk. Men kan vi stoppe det?

Hvis syd for eksempel har syv gående ruter og E K blokk i kløver med E D i spar har han sammen med hjerter ess hos blindemann 11 stikk. Det betyr at han må ta finessen i spar for å vinne kontrakten eller så trenger han flere stikk i kløver enn de to han har på hånden.

Kan vi ha en mulighet til å gjøre noe med det?

Eneste sjanse er vel å angripe blindemanns kjente inntak til kløverfargen, altså spiller du ut HJERTER DAME!

Pulsen ligger utenpå genseren idet blindemann treffer skjermen. Blindemann er nesten akkurat som forventet. Heldigvis er hjerterfargen tynn, kan vi ha truffet blink?

Ja da, spillet så ut som dette

 

Spillefører var rett og slett drept i utspillet. Du brukte bare de opplysningene motpartens meldinger og dine kort til sammen ga deg. Ruterfargen var ikke gående likevel og spillefører går hele 3 beit etter ditt geniale utspill.

Men så våkner du brått opp, du hadde selvsagt bare spilt ut en spar og spillefører var ikke sein om å ta sine 12 stikk.