Bob Hamman fyller 80 år i dag

Bob Hamman - Legendarisk Amerikansk storspiller

Jeg liker å lese i bøker og magasiner og det dukker opp en del flotte spill og historier. Særlig synes jeg de gamle bridgemagasinene er en spennende kilde hvor det både refereres fra mesterskapene og det som hendte utenfor bridgebordet, men også serveres flotte spill av de gamle mestere.

Bob Hamman er kjent for de fleste. Han var den ubestridte ener i amerikansk bridge i en mannsalder. Han er enda aktiv selv om han 6. august 2018 fyller 80 år.  Merittene er for mange til å trekke frem her, men han har blant annet vunnet 50 Amerikanske mesterskap og 10 Bermuda Bowl hvorav den siste ble vunnet i 2009 da Hamman var 71 år gammel.

Hans foreløpig siste store triumf kom i 2015 da han spilte på det Amerikanske laget som vant Senior Bowl – VM for seniorer, Hamman var da 77 år gammel!

Hvis du ikke allerede har lest Hammans biografi, At the Table, kan jeg anbefale den på det sterkeste.

Fra 1976 har jeg hentet dette flotte motspillet signert Bob Hamman i makkerskap med en annen storhet, Dick Freeman. Spillet dukket opp i en Nationals og ble omtalt i The Bridge World. 

 

Bob Hamman var plassert i vest og startet motspillet med kløver til spilleførers ess. Ruter til damen vant Freeman med esset fulgt av kløver konge som syd trumfet lavt. Ruter konge og ruter til stjeling med spar ess ble så fult av spar til damen, Bob Hamman la liten.

Spar knekt lot også Hamman vinne stikket, Freeman kastet kløver 10. Spar 10 stakk Hamman med kongen hvorpå Freeman kastet en liten kløver.

Hva ville du spilt tilbake med Hammans kort?


Bob Hamman var taktisk, han så selvsagt at det var kritisk å både merke seg fordelingen, men også se makkers avkast. Kløver 10 i første frie avkast måtte være lavinthall for hjerter. Og dessuten var det en veldig tynn åpning hvis Freeman ikke hadde hjerter konge på hånden.

Men så var det fordelingen. Syd har vist frem 6-kort spar, 5-kort ruter og 1 kløver. Det betyr at han bare har en hjerter. For å beite kontrakten må det altså en trumfhøyning til.

Bob Hamman, ranket som verdens beste bridgespiller, så selvsagt alt dette og spilte en liten hjerter tilbake.

Det var medisin da kortene så ut som dette – posisjonen ser du til høyre med vest til å spille. 

 

Dick Freeman kom inn på hjerter konge i posisjonen til høyre og fulgte selvsagt pent opp med å spille kløver dame i neste stikk.

Dermed fikk Bob Hamman trumfhøyningen sin og kunne notere den deilige scoren +200 i protokollen.

Enkelt, men akk så vanskelig.

Gratulerer med 80-års dagen Bob!