Spennende spill fra juniorleiren

Eivind Beck Omholt la spar 10

Det spilles selvsagt kort dag og natt på juniorleiren. 70 glade barn og unge kombinerer vennskap, bridge og andre gøye aktiviteter – det blir selvsagt en kjempeuke for alle sammen.

Jeg bakspilte vår nybakte Europamester, Marius Dalemark Austad, en runde på kveldens turnering og da kom dette spennende spillet opp.

Scoringsformen var IMPS across the Field, med 7 bord betyr det at det kan bli mange imp om du tråkker feil på de store spillene.

Marius var SYD, og ble spillefører i 3NT. Han kunne se følgende kort

 

Spar 2 i utspill fra vest fortalte ikke så mye. Motspillerne var et nytt makkerpar for anledningen helt uten avtaler. Øst bidrar med tieren, hva ville du gjort med kortene til Marius?

Marius tenkte seg nøye om. Det så unektelig ut som vest har spilt ut fra spar ess ettersom øst bare bidrar med tieren. Hva er så sjansene for at dette kan gå greit frem til ni stikk?

Marius kunne bare telle seks stikk i ruter, ett i kløver og ett i spar. Altså måtte han få et stikk i hjerter for å nå sine ni, det betydde muligheten for at motparten kommer inn på hjerter ess.  

Utfordringen er om hjerter ess er hos øst eller vest.

Hvis øst har hjerter ess vil han stikke første hjerter og spille spar igjennom slik at vest kan hente beiten i spar.

Eneste sjanse for å unngå dette er å legge LITEN spar i første stikk og satse på at øst bare har 2-kort spar. Ikke umulig, men kanskje ikke så stor mulighet?

Alternativt kan spillefører satse på at vest har hjerter ess, da er kontrakten sikker ved å stikke første spar, ta ruterstikkene (håper motparten kaster mulig spar for beit) så gå på hjerteren for å håpe at det blir et stikk der.

Marius valgte det siste. Han stakk første spar, hentet ruterstikkene før han spilte hjerter dame. Det ble riktig da kortene så ut som dette

 

Marius kunne notere 11 stikk etter å ha lest kortene riktig (vest stakk med hjerter ess og spilte mer spar som eneste beitesjanse).

Men hvem var så den lure øst som la tieren i spar fra Ekn10? Han kunne se på sine kort at makker ikke kunne ha så mye honnørpoeng. Uansett var det vel en fare for blokkering i spar hvis spillefører kun hadde damen. Altså la øst en ganske slu felle hvor han ga Marius en tapende mulighet. Hadde Marius lasjert utspillet ville spar ess og ny spar senket kontrakten.  Det var synd for øst, Eivind Beck Omholt, at ikke Marius valgte feil, da ville det vanket en pris for beste motspill. 

Hadde øst derimot gått opp på spar ess i første stikk ville vi ikke hatt noe å skrive om, da ville hjemgang kunne blitt notert enkelt.

Marius Dalemark Austad