Fargekombinasjon | EDxxxx vs knx

Noen ting er enklere enn andre å ta tak i for de som ønsker å komme seg opp og frem i bridge. Har du interesse for tall kan det å lære seg sannsynlighet for noen nøkkelkombinasjoner være det som gjør spilleføringene enda litt skarpere.

Se for eksempel på denne kombinasjonen i trumffargen. Tenk deg at du har nok av overganger mellom hendene og fritt kan velge hvilken hånd du spiller ifra.

E D 6 5 4 2

mot

Kn 3

Oppgaven er å løse fargen for 5 stikk, altså bare tape 1 stikk.

Hva er beste løsning?

Normalt ville vi prøvd finessen, men er det beste spilleplan?

Uansett sits må vi tape ett stikk i denne fargen. Altså er finessen plutselig ikke nødvendig lengre.

Så hva er beste løsning?

Er fargen fordelt 3-2 spiller det ingen rolle hva vi gjør, men er den fordelt 4-1 har vi kanskje mulighet til å forsvare oss mot en av sitsene?

Helt riktig, hvis det er singleton konge på en av hendene kan vi fortsatt spille fargen for en taper ved å spille ESSET i første stikk.  Det er ikke en stor mulighet, men rundt 3 % forbedring av varianten hvor du tar finessen.

 


La oss endre kortene noe, blir det en annen vurdering hvis du har

E D 8 7 4 2

mot

Kn 6

Hva tenker du om denne?

Selvsagt ble det hele noen endret nå da 87 kom hos nord. Nå har vi plutselig en mulighet hvor 10 og 9 ble nøkkelkort.

I praksis skal vi nå starte med knekten fra syd, hvis vest har kongen vinner vi med ess for så å spille sekseren fra syd i neste stikk, følger vest lavt er vi safe med å bruke åtteren hos nord.

Dette gir 5 stikk hver gang fargen sitter 3-2 eller 4-1 hvis 10 eller 9 er singleton hos øst eller K109x er hos vest. Da er du oppe i 80 % mulighet for å lykkes med din plan, ikke galt det?


La oss endre kombinasjonen en gang til

E D 7 5 4 2

mot

Kn 6

Forandret dette noe i din spilleplan?

 Også her er det viktig å tenke igjennom løsningene hvor mellomkortene blir avgjørende. Her har vi 10 9 8, vil de kunne håndteres?

Svaret er ja. Hvis øst har en av disse singleton kan vi løse fargen for en taper ved å startet med knekten fra syd.

Hvis sitsen for eksempel er denne:

Syd spiller knekten til konge og ess, nieren faller fra øst. I neste stikk fortsetter syd med sekseren og nøyer seg med liten fra nord hvis vest følger med treeren!

Denne spilleplanen taper når kongen er singleton hos øst eller vest, men vinner hvis øst har 10, 9 eller 8 singleton, altså vinner vi med 3 sitser og taper med 2 mot alternativet hvor vi starter med esset.