KM Par | Redaktøren hentet frem skvisen da sjansen bydde seg

De fleste sjanser i bridge byr seg når motparten gjør en feil eller ikke ser trusselen som oppstår senere i spillet. Oppgaven til spillefører er å forberede eventuelle posisjoner som kan oppstå og utnytte de motspillsglipp som måtte komme.

Fra årets KM PAR har jeg hentet dette spillet hvor skvisen banket på døren da motspillet glapp.

Tom Høiland planla å straffe motparten på 1-trinnet, men etter hvert som meldingene utviklet seg ga han opp de ambisjonen og lot meg spille 3 ruter! Ikke alles valg, men helt feil var det ikke. Et hopp til 3 NT på 1 spar ville vært riktig denne gangen, men slik disse meldingene utviklet seg ville 3 NT kommet på syds hånd og da er det bare 8 stikk!

Mot 3 ruter kom det spar i utspill til esset. Ruter til damen ble fulgt av hjerter til damen og ruter til knekten.

Nå da fordelingen begynte å bli klar kunne dette se ut som en potensiell skvis i de sorte fargene mot vest. Men det måtte en motspillsglipp til. Jeg fortsatte derfor med kløver som vest vant med esset og spilte spar til stjeling hos meg. For å beholde trusselkortene måtte jeg spille LITEN trumf som øst vant med tieren. Nå skulle han spilt kløver for å bryte skvisen, men i stedet kom det hjerter som jeg slapp til esset hos nord. Spar til stjeling ble fulgt av trumf ess, blindemann kastet en hjerter og øst måtte følge med kongen.

Posisjonen var blitt denne

 

Hjerter konge klemte saften ut av vest. Han måtte gi opp spar eller kløverfargen og 11 stikk kunne noteres. Det var forskjellen på 60 og 40 prosent i scoreprotokollen!