Nationals | Helness med spenstig sperr

De fleste av oss kjenner Tor Helness som en bunnsolid bridgespiller. Jeg kan ikke huske å ha sett han krydre meldingsforløpet med alt for mange overivrige sperremeldinger. Men på dette spillet fra Vanderbilt og Round of 64 tok han en aldri så liten «moderne» juniorsperr.

Se bare her

Tor valgte å prøve seg i 1-hånd i gunstig sone da han hentet frem 3 spar på sin stusselige 6-kort farge. Posisjonen som nå oppsto er en klassisk meldeposisjon hvor svært på makkerpar har avtalt hvordan de skal gå frem.

Vest har til en sleminvitt, men valgte det rolige da han bare meldte 4 hjerter, øst på sin side har solide kort men dårlig tilpasning til hjerter og valgte å si pass. Det ble 13 stikk og jeg er rimelig sikker på at Helness åpner på 3-trinnet neste gang sjansen byr seg!

Ved det andre bordet fikk de russiske lagkameratene til Helness-Helgemo rusk i meldingene. De meldte slem, men fant ikke den beste . Se bare her

 

Dette er vanskelige meldeposisjoner. Den sterke hånden har ikke tilpasning til makkers langfarge og ingen vet helt hva de skal gjøre. Gromov fryktet at makker ikke hadde solid farge og sjanset ganske vilt på 6 NT, han burde helt klart passet 6 hjerter!

Men så var det slik denne dagen at Zimmermann skulle gå videre og hjerterdamen falt annen. Hvis den ikke hadde kommet på måtte Gromow satset på at ruter konge var hos nord. Det er en ok odds, men ikke like bra som oddsen for å vinne 6 ruter.

Dermed ble det 12 imp til Zimmermann, noe som var ganske viktig da seiersmarginen ble 10 imp!

Posisjonen hvor makker melder inn 3NT over motpartens sperreåpning på 3-trinnet er betent og vanskelig. Det kan være nyttig å se nærmere på den hvis du og makker har ambisjoner om å spille på øverste nivå, særlig i disse dager hvor 3-åpningenen ikke er hva de engang var!