Nils bommer| En spilleføring med muligheter

Det er liten tvil om at de fleste bridgespillere sitter igjen med spill de kunne gjort bedre. Av og til overser man varianter – av og til er man rett og slett ikke med – av og til gjør man det riktig, men blir tatt av en uheldig fordeling av kortene.

Dette spillet er fra en lagkamp hvor jeg satt igjen med en følelse av fiasko, men det var kanskje ikke så dumt likevel?

Meldingene var kanskje ikke så annerledes enn de fleste lesere ville valgt. Noen foretrekker en bedre kvalitet i ruterfargen for å sperre i sonen, men det var kompenserende verdier slik at du ikke har lyst å passe heller.

Min 3NT var noe sjansebetont, men i sonen vet jeg at makker har litt verdier og med IMP i scoringsform er det viktig å ta med seg utgangene.

 Spar 9 i utspill fra vest gikk til 10 hos blindemann, øst følger med en liten spar. Det er liten tvil om at vi må angripe ruterfargen for å nå vårt mål om 9 stikk, hvordan gjør du det med beste sjanse for hjemgang?


I dette spillet har vi flere hensyn å ta. Det første er den tekniske løsningen på selve ruterfargen, det neste er å sikre at man har overganger og inntak.

Ruterfargen kan løses på følgende måte

  • Vi starter med RUTER ESS fulgt av ny ruter
    • Riktig når ruteren er 2-2 (40 % sjanse)
    • Riktig når ruteren er 3-1 med singleton honnør hos begge motspillere (25 % sjanse)
  • Vi lar ruter knekt seile
    • Riktig når øst har K D x (ca.12 % sjanse)
    • Riktig når øst har singleton honnør (ca. 12 % sjanse
    • Riktig med ruter 2-2, men kan blokkere for ruterstikkene hvis hjerter kommer i retur og nord blir uten inntak. 

 Er det nok av overganger og inntak mellom hendene ville jeg gitt de to mulighetene omtrent samme odds, men her har vi altså momentet med at vi kan bli blokkert hvis motspillerne angriper hjerter med ruteren 2-2. Tilsvarende kan det være vi ikke lykkes selv om vi finner KDx hos øst da vi trenger to inntak hos nord for å lykkes. 

Jeg spilte derfor ruter til ess og ny ruter, men det ble helbom da kortene så ut som dette.

 

 Vest fortsatte med spar og jeg var ganske så fortapt, det hele endte med to beit.

Men om jeg hadde latt ruter knekt seilt i annet stikk hadde jeg stått sterkere. Ruter til ess blir så fulgt av kløver. Da kløver ess er hos vest har jeg to inntak til nord og kontrakten er hjemme.

Det er vel sånn det typisk kan være når man er i ufase, melder litt hardt og ikke helt treffer spilleføringen. Da blir det hoderisting!