EM: Peter Fredin, uheldig eller for flink?

Fredin

Et dramatisk spill fra EM finalen for par var dette. Den mest spennende hendelsen kom ved bordet til de svenske stjernespillerne Fredin-Bertheau. Gutta har dannet ett nytt makkerskap og er ambisiøse med tanke på landslagsspill for Sverige og helt sikkert proffspill for de store pengene.

Øst åpnet med en svak grand og nå fikk Bertheau en vanskelig melding. De hadde ikke noen gode avtaler for å vise en sterk 2-seter så da startet han med en opplysende dobling. Fredins 2♣ lovte vel minst 3-kort og nok en gang fikk syd en vanskelig melding (jeg antar 2♠ fra nord ville vært konstruktivt). Vil ett hopp til 3♥ være krav fra syds hånd over 2♣ eller kan han kreve til utgang på en annen måte? Bertheau var usikker og tok et praktisk valg da han hoppet direkte til slem med sin 6♣.

Så kom spilleføringen som også hadde spenning knyttet til seg.

Spar i utspill vant øst med esset og han fortsatte med ruter til trumf. Det var ikke så mye annet å gjøre enn å ta for ess-konge i trumf og heldigvis satt den fargen 2-2 med honnørene fordelt.

Hjerter ess fulgte alle lavt, da gikk Fredin inn hos nord med kløver til syveren og spilte hjerter knekt. Øst fulgte lavt.

Hva ville du gjort?


Oddsen er ganske tydelig, 3-1 sits gir 49 % sjanse mens 2-2 gir 40 % sjanse. Men husk at her er det kun halvparten av 3-1 sitsen du håndterer om du velger å kappe.

Jeg vet sannelig ikke, men Fredin valgte å la knekten seile. Det ble feil da den som åpnet 1NT hadde fordelingen 4-2-5-2 og damen i hjerter satt hos vest!

Ser vi litt nærmere på spillet argumenterte Fredin med at han var i den «dårligst» betalte slemkontrakten så han tapte uansett hva han gjorde målt mot 6♥ hvis den sitter 2-2.

Som du sikkert har sett vil du i 6♥ ikke ha mulighet til å ta finessen da du er uten inntak. Der må du bare ta ess-konge i hjerter, så ess-konge i kløver og håpe på 2-2 sits (kan evt kappe kløveren igjennom øst hvis det faller en honnør fra vest i første runde).

Men jeg tror Fredin overvurderte sine motspillere i turneringen. Det var langt fra alle som meldte slem. Hjemgang i 6♣ ville gitt 50 % score da mange ikke meldte mer enn utgang. De som meldte og fikk hjem 6♥ ble belønnet med 90 % score.