Tilbakeblikk | Da Zia fikk 0 stikk i 1NT doblet!

Zia

I 1998 var Tor Helness og Geir Helgemo for lengst etablert som et internasjonalt toppar. Foruten å vinne medaljer med Norge var de fast inventar på datidens invitasjonsturneringer og alltid i toppen av resultatlistene.

Ett av de mest klassiske Helgemo-Helness spillene kom i nettopp en slik invitasjonsturnering. Motspiller var ingen ringere enn selveste Zia. 16 av verdens antatt sterkeste makkerpar var samlet, Geir og Tor stakk av med 1. premien som den gang var på 5 000 £

Som vi ser doblet Helgemo 1 NT på sin stikk-sterke hånd og det var alle rundt bordet fornøyde med.

Men nå ville det seg slik at Helgemo hentet sine stikk i ruter og kløver ess før han vridde hjerter dame, og dermed vant Tor Helness resten av stikkene!

Zia fikk altså 0 stikk i 1 NT doblet med en 15-17 grand på sin hånd!

Jeg ler enda når jeg ser dette spillet og husker jeg som fersk juniorspiller lot meg imponere av gutta som herjet i verdenstoppen og kunne få til slike spill.


Historien har enda ett lite tilsnitt. Den indiske toppspilleren Jaggy Shivdasani spurte Zia om han ikke hadde lært noe av runden før hvor dette spillet hadde dukket opp

Her hadde Jaggy tatt ut 1 NT doblet og dermed sluppet unna en tilsvarende skjebne med Zia som motspiller. 1 NT doblet ville også her endt med 0 stikk.

Morsomt……