Hva synes dere om denne varianten fra EM i 1959?

The Blue Team anno 1957 - Chiaradia i midten på første rekke

The Blue Team anført av Belladonna vant dette året sitt fjerde EM på rad. Seieren var ikke uten dramatikk. Fra Svenske Bridgetidningen har jeg hentet denne historien som kanskje ville blitt håndtert annerledes i dag.

Italia kjempet en spennende kamp mot Frankrike om å vinne EM i 1959. Italias EM kamp mot Egypt startet dårlig og de lå bak halvspilt. I siste halvdel svingte det imp på flere spill og det antatte bunnlaget holdt seiersvante Italienere til butt-kamp. Men etter sammenligning var sluttresultatet høyst uklart, årsaken var dette spillet

Som vi ser traff ikke akkurat de Italienske spillerne i meldingene. Ruter i utspill skremte ikke den Egyptiske spillefører, han rotet riktignok bort ett stikk men kunne notere 12 for hjemgang.

Et flott spill og mange imp til Egypt skulle vi tro, men neida………..

Da de sammenlignet viste det seg at kortene var blitt byttet om slik at Egypt i lukket rom meldte seg opp i 7♠ som NS, historien forteller ikke om kontrakten ble vunnet eller gikk beit. Men spillet var vridd og måtte derfor tas ut av lagkampen.

Slik reglene var den gangen var Nord ansvarlig for at spillene ble overlevert riktig. Den Italienske stjernespilleren Chiaradia var derfor ansvarlig for hendelsen.

Egypt ble selvsagt skuffet og diskusjonen kom opp. Turneringsledelsen valgte å gi ett nytt spill i erstatning. Det endte med flere imp til Italia.

Etter en ny diskusjon valgte turneringsledelsen å ta vekk ekstraspillet slik at Egypt i alle fall fikk noen poeng på kampen. Den gang var ikke reglene like utbygd som i dag, dette var helt sikkert en vanskelig sak å håndtere og selv om vi synes det virker uryddig i dag var det sikkert den løsningen som «alle» kunne leve med de valgte.

I dag slipper vi heldigvis å sende mappene mellom bordene på denne måten i de store mesterskapene, men vi hørte vel om en tilsvarende hendelse i USA hvor en av stjernespillerne ble innvilget en pause etter å ha tuklet med ett dårlig spill.

For de som lurer på om dette hadde oppstått ved et uhell eller om Egypts storspill var vridd med vilje så sier historien ikke noe om det, men uheldig var det at potensielle imps forsvant i ett vridd spill.

Eugenio Chiaradia (1917-1977) var nestor i The Blue Team frem til Belladonna overtok kapteinsjakken. Etter litt uenigheter trakk han seg etter VM i 1963.