Et spennende spill fra EM Mix

Bridge handler ofte om å treffe når kortene har fordelt seg litt ujevnt. De som klarer å kombinere flest muligheter vinner i lengden.

Fra EM Mix lag synes jeg dette var et spennende spill. Det er hentet fra første runde i oppgjøret mellom HELGENESS og DARLING, to lag med ambisjoner om å nå sluttspillet.

Begge bord meldte seg opp i 4 fra SYDs hånd.

Tor Helness fikk trumf i utspill fra vest, den løp til knekt – dame og ess.

Tor trodde ikke utspillet var fra singleton, ei heller at øst la i damen fra D 9 x x. Opptellingen ga derfor 6 stikk i trumf, 3 i ruter og 1 i kløver for 10 og hjemgang. Derfor fortsatte Tor med hjerter i andre stikk til kongen hos nord. Da ble det plutselig ikke så lett å vinne kontrakten likevel!

BBO er ikke alltid til å stole på, men med denne innledningen er kontrakten alltid beit med riktig motspill. Tor hentet ess-konge i ruter fulgt av kløver til ess og ruter dame med avkast av spar. Nå trumfet han kløver og fridde seg i spar. På BBO står det nå claim for 10 stikk, men det har helt sikkert skjedd en motspillsglipp. De skulle bare tatt 3 stikk i spar når fikk sjansen og ventet på trumfstikket. Men jeg tipper de fridde seg med for eksempel kløver dame og ga Tor den nødvendige trumfreduksjonen.

Tors spilleføring ga hjemgang med trumfen 3-2 (68 %) eller hvis ruter knekt faller og trumflengde har minst 3-kort ruter.

For å sikre hjemgang (slik det sitter) måtte han spilte kløver til ess i stikk 2 fulgt av kløver til stjeling. Tatt for ess-konge i ruter før trumf til kongen. Nå kan han ta ruter dame med avkast av spar før en kløver trumfes på hånden. Posisjonen har da blitt følgende

Nå frir syd seg med spar og venter på de to trumfstikkene for hjemgang. Motparten får kun sine 3 stikk i spar.

Denne spilleføringen sikrer seg mot 4-trumf hos øst, men fordrer at ruteren sitter 4-3 (62%) og at man unngår høyning hos vest (for eksempel kortfarge i kløver).


Jessica Larsson startet på det andre bordet motspillet i spar til Helgemos ess. Han fortsatte med spar til Larssons konge som presset med spar knekt til trumf knekt hos nord.

Det satte press på spillefører som nå tok for trumf konge. Ruter til ess ble så fulgt av trumf ess og nå kunne ikke spillefører nekte Helgemo i øst stikk for trumf dame – 9 for en beit og 12 imp til HELGENESS.

For å vinne kontrakten måtte spillefører latt trumf konge ligge igjen og spilte ess-konge i ruter, kløver til ess fulgt av ruter dame med avkast av spar før en kløver trumfes på hånden. Trumf til kongen blir så fulgt av kløver til stjeling. Nå kan spillefører fri seg med liten trumf og øst må spille tilbake fra D 9 opp i spilleførers E 10 kombinasjon.