Svak NT – ikke medisin i nordisk!

Åpningsmeldingen benevnt som «svak grand» er 1 NT som viser 10-12 poeng og balansert hånd. I nordisk mesterskap fikk vi se et kremeksempel på hvor galt det kan gå når du bryter grunnleggende regler i meldingene.

Som vi ser benyttet det norske makkerpar 1NT i gunstig sone som 9-12 poeng. Motparten gikk inn, i rød mot hvit sone, med 2♣ som viste begge major.

Du sitter nord og har fått en svært hyggelig hånd, legger du sammen dine poeng med makkers er det liten tvil om hvem som besitter flest honnørpoeng.

Hva ville du meldt i denne posisjonen med nords hånd etter at motparten har kommet seg opp i 2♠?


Dette spillet inneholder to av mine største kjepphester ved det grønne bord. Du må alltid ha lengde i trumf for å doble motparten i delkontrakt – Og svak grand er en skummel åpningsmelding, oftest for de som åpner!

Den norske spilleren med nords kort doblet motparten i 2♠  – et klart brudd på reglen om totalt antall stikk som danner grunnlag for min påstand om at det sjelden gir butikk å doble motparten i delkontrakt hvis de har mange trumf.

Straffen ble grusom – denne gangen for Norge da kortene så slik ut

Det er liten tvil om at vest gikk hardt innpå med begge major i rød sone, men at nord ikke respekterte viktigheten av trumflengde ble dyrt.

2♠ doblet var det umulig å beite og det norske motspillet slapp like greit hjem ett overstikk for 870 til motparten.

I lukket rom gikk motparten beit i 4♥ nord/syd, men kunne notere 13 imp på grunn av den litt uforsiktige håndteringen av svak grand i åpent rom.