Passivt motspill ga gevinst

På den lokale klubben kom dette spillet opp som absolutt var av interesse.

Som vi ser av meldingene ble SYD spillefører i 3NT og du sitter i vest og starter motspillet med spar som løper til syds tier. Hjerter til knekten i neste stikk vinner makker med kongen og vrir ruter 10, spillefører følger med damen og du vinner med kongen.

Vi fortsetter det passive motspillet og spiller nok en spar som løper til spilleførers dame. Han tar nå for ruter ess, blindemann kaster kløver 3 og makker kløver 2! Ruter 9 tar du med knekten og makker kaster hjerter 6.

Hva tenker du om dette motspillet?


Vi kan telle at spillefører har 4 stikk i spar, 2 i hjerter og 2 i ruter for 8 totalt. Hvis han har 4-kort hjerter gir den fargen (kanskje) det niende, hvis ikke må det niende kommet i kløver.

Makkers kløver 2 er i teorien styrkekast, men samtidig har syd hoppet til 3NT og har vist frem 10 poeng ( D, D, E D) Altså er det en liten mulighet for at makkers styrekast ikke er fra kongen.

Videre er makkers hjerter 6 informativt. Det er fordeling fra gjenværende og ser veldig ut som et høy-lav signal for 4-kortfarge. Da har spillefører ikke mer enn 3-kort hjerter og det niende stikket må komme i kløver.

Med dette i bakhodet har vi ikke noe hast med å sjanse på kløverspill, vi etablerer heller ruterstikk og spiller ruter 7.

Dette var riktig taktikk da spillet så slik ut

Spillefører kunne ta sine 8 stikk, men nå hadde vi de to siste på kløver ess og ruter 6 for en beit!