Fantastisk motspill fra 1952

Barry Crane er en av mange legender innen bridge. Han var tidenes mestvinnende amerikanske parturneringsspiller og toppet listen over totalt antall mesterpoeng da han ble drept i 1985!

Ja Barry Crane ble drept, men de fant aldri ut av hvem. Han var en suksessfull filmprodusent i Hollywood og historiene om Crane er mange. At han var dyktig er det liten tvil om, og i bridge var han kanskje den største parturneringshaien verden noengang har sett.

Les mer om Crane i minneordet skrevet av ALAN TRUSCOTT, publisert i New York Times.

Vi tar ett lite blikk tilbake til 1952. Barry Crane het den gang Barry Cohen og vant McKenney Trophy som gikk til den spilleren som vinner flest mesterpoeng på en sesong.

Spillet er fra Nationals og sikret Crane seieren i turneringen, han var VEST og skulle spille motspill mot 1NT doblet!

Spar i utspill vant spillefører med kongen og kløver knekt fikk beholde neste stikk. Kløver 10 fikk også beholde stikket. Kløver 9 gikk så til syds dame og den lot Crane også beholde stikket!

Syd fortsatte med ruter til tieren hos nord og esset fra øst. Spar i retur vant syd med damen for så å spille ruter mot damen.

Det var nå Cranes plan plutselig traff spillefører. Crane gikk opp på ruter konge i denne posisjonen

Crane tok for kløver ess og nord var skvist!

  • Kaster nord spar ess tar vest sine to stikk i spar som igjen tviger avkast hos blindemann som fører til at motspillet tar resten av stikkene
  • Kaster nord hjerter vrir vest hjerter knekt og motspillet tar resten av stikkene der
  • Kaster nord ruter dame følger ruter knekt fra vest og nord er skvist i spar/hjerter!

300 var akkurat det som skulle til for at Crane noterte topp på spillet. En beit ville bare gikk 100 og det ville ikke vært nok fordi hjerterkontrakt ble vunnet for 110 til øst-vest.

Selv om spillefører kunne gjort en bedre prestasjon (feks å ta sine 6 stikk) må jeg berømme Cranes motspill. Det er ikke hverdag du lasjerer tre ganger, og det er vel enda sjeldnere motspillet skviser blindemann som følge av en litt unaturlig lasjering.