Gambling 3NT ble selvskudd

Gambling 3NT er en populær åpning hvor 3NT viser en gående 7-kort minor. I praksis anser man E K D syvende som en gående farge, altså at man tar syv stikk i fargen.

På dette spillet ble konvensjonen rett så aktuell.

Som vi ser åpnet syd med 3NT og nå var det nord som måtte hente frem kuleramma for å telle stikk. Hvis makker virkelig har syv stikk er det storeslem, uten sidehonnør må den parkeres i 7♣ selv om nord er renons da syd ikke har inntak i grand!

Men når nord er renons i kløver er ikke lengre E K D syvende en direkte gående farge. Det fordrer at motpartens kløver er fordelt 3-3 (eller kn 10 doubleton i det aktuelle spillet). Oddsen for 3-3 er ca 35 %, noe som er for dårlig for å melde en storeslem.

Den aktuelle spilleren i nord hoppet direkte til 7♣ og måtte notere beit da kløveren var fordelt 4-2 hos motparten.

Spørsmålet er om noen av mine lesere har avtalene i orden, kan dere spørre om makkers farge virkelig er gående ( E K D kn, eller ekstra lengde) ?

5 Comments

 1. Det er ganske standard blant eksperter å bruke 4ru som spørsmål etter kortfarge (svarer 4NT uten kortfarge, mens 5 i minor viser at du har den du melder og kortfarge i motsatt minor) og 5NT som spørsmål om fargen er gående mot blakk, enten etter å ha spurt om kortfarge først eller direkte. På 5NT svarer en (selvfølgelig) 6 i farge hvis den ikke er gående mot blakk, og melder 7 om den er det. I tillegg er jeg en del som bruker 4NT som spørsmål etter lengde, med trinnsvar som starter på 7. Det er dog et spørsmål om det i lengden er bedre taktikk å åpne på 5-trinnet med gående 8- eller 9-kort?

 2. Jeg og har spilt det slik du beskriver Håkon.

  Hovedproblemet er at posisjonen ikke har kommet opp før dette spillet kom i hendene. Altså har det tatt 20 år med aktiv bridge før jeg trengte å vite om makkers gående farge virkelig var gående mot renons!

  Kanskje våre finalister i NM lag burde ta en liten systemprat før de slenger seg ut i finalespill ?

 3. Jeg er en enkel sjel, har derfor et enkelt svar. Jeg og makker lærte, og bruker derfor 3NT – 5SP som spørsmål om fargen er gående mot renons.

 4. Jeg gikk på NHH sammen med Boye B, han ga oss leksjoner i blant annet skvisteori og Stenberg til kunnskapshungrige med-studenter/bridgespillere.

  Makker (Bølum) og jeg spiller fortsatt et system som bygger mye på det Boye spilte for et kvart århundre siden.

  På bin.no finner du link til Boysys, side 38 beskriver varianten med 5sp, som spør om fargen er gående mot renons.

  Her vil dere se at svarene er = 5NT er usikker, or 7x er «gående».

Kommentarer er lukket.