Illusjon i motspill

En rolig spilleføring kan plutselig gi utfordringer!

Som SYD ble du spillefører i 3NT. Utspillet fra vest var kløver, øst følger med nieren.

Det er ingen vei utenom ruterfargen skal vi få hjemgang i denne kontrakten så vi fortsetter med ruter konge i neste stikk som vinner stikket. Ruter dame tar øst med esset, vest følger med 7-5 i ruter.

I neste stikk vrir øst spar dame, hvordan håndterer du denne problemstillingen?

En liten drøftelse må til, hva er mulige fordelinger?

  • Det mest vanlige vil være at øst har en kombinasjon med dame knekt i spar. Da må vi legge liten første runde for å unngå at blindemanns tier kommer i klemme.
  • Øst kan ha E D kn, da kan vi stikke første gang, eller andre gang med samme resultat.
  • Øst kan ha vært lur og vridd damen fra E D x (x), da må vi stikke med kongen. Hvis vil legger liten fulgt av liten når det kommer nok en spar i neste stikk går vi i fella. Denne kombinasjonen i motspill ser vi fra tid til annen og vil være mulig å få til.
  • Øst kan ha vridd damen uten ess eller knekt ved siden av. Det virker ganske drøyt, men vil være et aktuelt motspill fra for eksempel D x eller D x x for å skape en illusjon om at knekten sitter hos øst og lure deg til å legge liten for så å tape til E kn hos vest i neste stikk!

Det beste forsvaret vil nok være å legge liten på første runde. Hvis øst fortsetter med liten spar i neste stikk må du ta et valg om han har spilt fra E D eller D kn. Du får da også med deg muligheten for at øst har 5-kort spar slik at det blir «gratis» om du skulle bomme da vest kun har en spar igjen og motspillet ikke kan ta med enn to stikk i fargen!

Ved bordet la syd liten, men hele spillet så slik ut:

Øst fortsatte med liten spar og nå kunne vest hente sine tre stikk i spar for en beit!

Illusjonen fungerte, det er bare å gratulere med et flott motspill av øst.