Bekrefte trumfdame i Blackwood med ekstra lengde?

Dette er en kjent problemstilling. Når du har en trumf mer enn makker vet om svarer du normalt bekreftende på spørsmål etter trumf dame.

Har du for eksempel to ess og 6-kort trumf etter å bare ha vist 5 trumf svarer du 2 ess + trumfdame når makker spør med 4NT.

På dette spillet var dette en problemstilling, hva ville du gjort med følgende hånd

Du åpner 4 og makker svarer 4NT – Roman Key Card Blackwood med spar som trumf.

Det første svaret er enkelt, du melder 5 som viser ett av 5 ess.

Makker kommer tilbake med 5 som spør etter trumfdame. Så da er spørsmålet, «har du» trumfdame med Ekn10 åttende eller må du svare negativt?


Det er her mange ikke ser helheten i meldingsforløpet. Det er en stor forskjell på når du vet makker har tilpasning og ikke. Hvis makker tidligere i meldingene har lovt 4-kort støtte (for eksempel i stenberg 2NT) vil selvsagt en 6-kort trumf være god nok til å bekrefte trumfdamen. Men mot 3-kort støtte skal du være forsiktig da 9-kort tilpasning ikke er godt nok.

I dette tilfellet har du riktignok en ekstra trumf, men du aner da ikke om makker har trumf til deg i det hele tatt. Makker kan ha en kjempehånd med singleton trumf hvor han ønsker å være i slem hvis vi har en bra trumf.

Det betyr at her svarer vi 5 som benekter trumfdame, og bra var det da hele spillet så slik ut:

Makker hadde en veldig fin hånd og etter vår 4 åpning i sonen må det være lov å spørre etter nøkkelkort for mulig slem.

Aktuelt ble det landing i 5 med 11 stikk som resultat etter at kløverfargen ble godspilt. Kanskje var hånden vår for dårlig for 4 i åpning i rød sone?