Test deg i 3NT

Du har som SYD blitt spillefører i 3NT, det er lagkamp så her spiller vi for hjemgang.

Utspillet fra vest er ruter 10 som du slipper til kongen. Da håper jeg du tenker deg litt om før du leser videre og legger en plan som sikrer størst mulighet for hjemgang


La oss først se igjennom mulighetene

  • Vi har 1 stikk i spar, 3 i hjerter, 1 i ruter og 2 i kløver. Det gir 7 totalt.
  • Skulle hjerteren gi 5 stikk er vi hjemme
  • Har vest ruter ess er vi «rimgelig» sikker på hjemgang selv om hjerteren bare gir 4 stikk

Spørsmålet er om vi kan klare å kombinere mulighetene.

Risikoen på spillet er om vest kommer inn og blåser mer ruter igjennom blindemann. Det kan gi motspillet 3 stikk i ruter (vi legger liten på andre ruter, men damen på neste).

Vi kan spille hjerter i stikk 2 og følge med nieren hos nord for å sikre at ikke vest kommer inn. Men hvis øst vinner stikket og vrir spar har vi bare 8 stikk. Vi må slippe den og da går vi beit om spar konge er hos vest og motspillet kan hente 3 stikk i ruter!

Hva er så løsningen?

Svaret er LITEN SPAR i stikk 2. Hvis øst går opp med kongen har vi nå sikret oss 3 stikk i fargen. Motspillet kan maksimalt få spar konge og 3 stikk i ruter før vi kan hente våre 3 i spar, 3 i hjerter, 1 i ruter og 2 i kløver for 9!

Hvis øst følger med liten ber vi om knekten fra nord. Skulle den vinne har vi sikret oss 2 stikk i spar. Da er det nok med 4 stikk i hjerter og vi kan spille hjerteren fra topp. Sitter hjerteren 4-2 henter motparten 1 stikk i hjerter og 3 i ruter, men vi får 2 i spar, 4 i hjerter, 1 i ruter og 2 i kløver for 9 og hjemgang!

Skulle øst stikke spar knekt står vi også sterkt. Han har ikke noe angrep og spiller kanskje best en ny spar til vårt ess. Nå kan vi spille hjerter til nieren og sikrer oss kontrakt.

Hele spillet så slik ut, det var lurt å tenke seg litt om!