Norske Legender – Morten og Erling Wagle

Erling Wagle - 1958

Erling og Morten Wagle.

I NBFs rikholdige historikk er dette to navn det er vanskelig å unngå å legge merke til.

Arkitekt Morten Wagle (1865-1941) kom opprinnelig fra Arendal, men bodde fra 1896 i Oslo. Han tok utdannelsen som arkitekt i Tyskland og arbeidet noen år der. Morten Wagle ble omtalt som et naturlig midtpunkt i selskapslivet. Foruten å være en dyktig arkitekt og begavet bridgespiller er det derfor naturlig å beskrive han som ett sosialt menneske.

I 1928 vant han den første av Aftenpostens årlige bridgeturneringer (kan nesten regnes som forløperen til NM) samt Nordisk mesterskap i København. Han var en aktiv bridgelærer og reiste mye rundt som både foredragsholder og turneringsarrangør. Morten Wagle var en av stifterne av Norsk Bridgeforbund og fungerte frem til sin død som forbundssekretær. Det sies han var den perfekte person til å lede forbundet igjennom den vanskelige oppstarten. Da Morten Wagle døde trykket Dagbladet en fin nekrolog om en svært lykkelig mann som bare hadde venner. Hans fine vesen samt lune – og hjertevarme fanget alle på hans vei.

Wagle var en av våre første bridgeskribenter, hans bok . Bridge i dag –  fra 1934 hadde et opplag på hele 10 000 eksemplarer! Han var fast spaltisk i Dagbladet, spalten ble overtatt av nevøen Erling.

Morten Wagle – Den første norske bridgepioner?

Morten Wagle var «sjefen» i den berømte Forcingklubben. Dette var klubben for de nornemme herrer i Oslo og var en av landets første bridgeklubber. Klubben benyttet Culbertson sitt «Forsingsystem» og var ledende innen meldeteori på 30-tallet her til lands.

Foruten å være en god nok spiller måtte man opptre med riktig etikette og antrekk for å kvalifisere til medlemskap. Klubben skulle vise seg å bli svært sentral i bridgens utvikling her til lands. Klubben ble stiftet i 1931, og det var medlemmer fra denne klubben som var med og dannet Norsk Bridgeforbund i 1932. I årene som fulgte bidro klubbens medlemmer med oversettelser av bridgebøker samt egne utgivelser. Av medlemmene kjenner vi blant andre igjen navnene Anton Midsem, Oberst Brun og Oluf Aall – de 3 første presidenter i NBF!

 

Waglekomplekset i Oslo

Som arkitekt sto Morten Wagle bak både villa og bygårder i Oslo. På bildet ser vi en av de mest kjente – Waglekomplekset (Jacob Aalls gate).

Erling Wagle (1899 – 1980) var Mortens Nevø. Som bridgespiller hadde Erling sin storhetstid på 30-tallet. Han vant Landsturneringen og den nasjonale puljen av Culbertsons World Bridge Olympic i 1936. Han spilte også aktivt på Forcingklubbens lag og vant blant annet Oslopokalen. Selv om turneringsbridgen ikke var det han prioriterte etter dette spilte han fast i klubb frem til sin død.  Erling var en svært dyktig spiller.

Som bridgeskribent og forfatter var han kanskje vår aller fremste. Han førte i pennen klassikere som Mesterspilleren Roger (1977), Wagles Bridge-nøkkel (1973) og Resonnerende bridge (1942). Han var bridge-spaltist i Dagbladet i 30 år samt redaktør av Norsk Bridgemagasin fra 1938 til 1946. Den første boken ble gitt ut i 1937, den siste i 1979!

Erling Wagle er likevel mest kjent for sin fantastiske bridgespalte i magasinet Vi Menn som han forfattet i 25 år. Her skapte Wagle sin egen sjargong da leserne fikk følge mesterspilleren Rogers fantastiske spilleføringer hvor skvis og innspill var dagligdags. Noen av disse spillene er utgitt i egen bok – Mesterspilleren Roger.

Erlings arbeid som bridgeskribent var preget av nøysomhet og høy kvalitet. Han hadde ett skarpt blikk for finesser og varianter og skilte seg ut i analysen av spill. Han var svært dyktig i å fremstille poengene på folkelig vis og dette dannet grunnlaget for populariteten og den store lesermassen.

Erling Wagle ble i 1977 tildelt NBFS hederstegn. I et intervju til BIN fortalte Wagle at han hadde arbeidet som kontorsjef i Kredittkassen, men skrev  om bridge i hver ledig stund! Han ble beskrevet som en svært generøs og hyggelig mann. Aldri et negativt ord til noen og alltid et smil – en sann gentleman.

Erling Wagle var suksessrik, men også en person du ble glad i.  

Da Erling Wagle døde ble hans omfattende samling av bridgelitteratur gitt til NBF, her var både bøker og magasiner fra inn- og utland.

 

Erling Wagle – En foregangsmann som bridgeskribent

 

Erling Wagles sønn , Finn Wagle, er kanskje enda mer berømt enn sin far og grandonkel. Finn Wagle var biskop i Nidaros fra 1991 til 2008. Av hans gjerninger kjenner vi vielsene av våre kongelige samt da han i Nidarosdomen signet Harald og Sonja til Norges Konge og Dronning.