Uheldig eller dårlig spilling?

Dagens spill er rykende ferskt fra Robot Survivor på BBO (internett bridge). Jeg har vel nevnt noen ganger at robot kan være noen luringer i motspill, men denne gangen var det kanskje min tur til å briljere?

La oss se hva du ville gjort. Det er Parturnering, du er SYD og blir spillefører i 6 spar, dette er hva du ser

Et ganske naturlig meldingsforløp hvor 2 kløver var søkemelding, 4NT var 5-ess spørsmål. 5 ruter fortalte om 1 ess, 5 hjerter spurte etter spar dame og 6 kløver viste spar dame og kløver konge.

Vest spiller ut ruter 3, hva tenker du er beste spilleplan?

Jeg har nylig hatt en gjeng ivrige nybegynnere på kurs. Hvis de hadde husket en av grunnreglene vi har terpet på hele kurset, ta ut trumfen, ville de stukket utspillet med ruter ess fulgt av spar til ess og spar. Ikke den dummeste planen slik trumfen er. De ville tapt med K kn tredje hos øst og hvis trumfen er fordelt 4-0 hos motparten. Rimelig langt fra et nybegynnerkurs, altså praktisk og greit.

Men så var det meg da, hva er egentlig tingen her?

Mot et menneske ville vi tenkt at utspillet oftest er singleton, det betyr at vest normalt har mer enn en spar og vi ville kanskje spilt spar ess fulgt av spar.

Men robot har en tendens til å spille fra lengde for å sette opp makkers stjeling. Altså var det kanskje ikke noe grunn til å legge for mye tolking av utspillet til grunn.

Jeg bestemte meg derfor for å spille trumfen på prosentvis beste sjanse uavhengig av de andre fargene.

Det betyr å ta finessen to ganger igjennom øst. Det taper hvis vest har K kn x, men vinner når øst har K kn x eller K kn x x.

Hvis vest har K kn x x er vinnene løsning å spille fargen to ganger fra syd til finesse med tieren, men det var ikke særlig aktuelt etter ruter i utspill hvor en stjeling lå og truet. I tillegg vil det kunne gi tapt spill hvis øst dukker opp med knekt og du må gjette om du skal kappe etter kongen eller toppe.

Jeg ville ta finessen to ganger igjennom øst og spilte spar 10, 4, 2, knekt. Vest spilte kløver tilbake, hva gjør du nå?

Det var vel bare å fullføre plan, kløver konge og spar dame, konge, ess og hjerter.

Vel, da var jeg uten inntak hos nord for ruterstikkene, så jeg måtte spille ess, konge og ny hjerter til stjeling, men spar 5 ble for liten da øst stjal over med sekseren!

Kortene så ut som dette

Det er kanskje ikke alles valg å spille ut fra tre små ruter etter disse meldingene. og Rimelig våkent motspill av øst å dekke spar dame (hvis ikke kan jeg hente konge-dame i ruter og kaste hjerter), øst må ha spilt på 3-kort ruter hos vest. Øst fridde seg selvsagt med kløver og nå måtte jeg tape et stikk i hjerter for 2 beit. Det var selvsagt 0 %.

Planen var helt ok, men ser du hva jeg gjorde galt?

Spar 10 var selvsagt helt feil, her var det mye bedre å starte med DAMEN og kanskje enda sterkere å bare spille liten til nieren.  Poenget med tieren var å kunne ta ess og spille mot damen hvis øst er fri, men med K kn x x hos vest blir det 2 tapere i trumf også med den spilleplanen. Hadde fargen vært D 10 x x mot E 9 8 7 x er det mulig å fange K kn x x på begge hender og man beholder damen i første stikk.

Etter litt sutring hvor jeg syntes livet var urettferdig må jeg bare innrømme at morgenkaffen ikke var sterk nok, jeg spilte rett og slett unøyaktig og ble straffet på beste vis av robot som både satte press i utspill og tok vekk overgangene mellom hendene.