Legendariske spill |Vinner du OL i Bridge i 1980?

Bob Hamman er velkjent for de fleste som har fulgt de internasjonale mesterskap i bridge. Hamman har vunnet over 50 Amerikanske titler og 12 verdensmesterskap, det er få spillere som kan vise til en så suksessfull karriere som Hamman.

Men han har også hatt sine tap. Flere kamper har fått inn i historien med nerve helt til siste stikk. I OL 1980 kjempet USA og Hamman mot Frankrike anført av Paul Chemla. Det ble en jevnspilt kamp, men Frankrike vant tittelen.

Bob Hamman husker nok dette spillet den dag i dag. La oss se hva du ville gjort? Det er finale og verdens bridge-øyne stirrer på deg, ikke la det påvirke din avgjørelse.

Du har sikkert skjønt at her må du treffe riktig utspill. Blink gir deg OL gull, bommer du vinner Paul Chemla og Frankrike sitt første mesterskapsgull og Chemla seiler opp som din tøffeste motstander de neste 20 årene.

2hjerter fra Chemla fortalte om en positiv hånd med ruterstøtte. Syd prøvde seg på blackwood, men den spolerte du og nå ble det høk over høk frem til 7ruter doblet.  

Før du leser videre kan du bestemme deg for utspill?

Hamman måtte gjette. Ut fra makkers 4spar var det naturlig å anta at motspillerne har flere hjerter til sammen enn spar. Videre ville makker doblet 7ruter med renons i kløver og ruterstikk.

Basert på dette var Hamman sikker på at han måtte spille ut et ess, men hvilket?

Hamman stolte på sitt resonemang, det måtte være best odds for at hjerter ess ga stikk. Hamman spilte derfor ut hjerter ess.

Men da ble det gull til Frankrike, kortene så ut som dette

Utspillet ble trumfet hos nord. Spillefører hadde heller ingen problemer med å spille ruter konge for å fange opp trumfdame hos øst. Det betydde hjemgang i storeslem til Frankrike.

Paul Chemla (1944) har vunnet 6 EM titler, 2 VM og 2 OL

I lukket rom fikk Frankrike spille 6spar med en beit. Det ga 19 imp til Frankrike, en beit ville gikk USA 7 imp og OL gull.

Hva synes du om Hammans argument?

Når du har 11 kort i en farge er det 52 % sjanse for at fargen sitter 1-1 hos motparten – slik sparfargen gjorde her.

Når du har 10 kort i en farge (hjerter på dette spillet) er det hele 78 % sjanse for at fargen er fordelt 2-1 hos motparten.

Det betyr at Hamman valgte en løsning som ga 26 % større odds for å lykkes, men det førte ikke frem på dette spillet. Uflaks, men Hamman har også hatt sin del av flaks.

Spillet er rikelig omtalt i flere bøker og magasiner. Jeg har hentet det fra mesterskapsboken gitt ut av WBF.