Vurderer du å passe makkers opplysende dobling?

Det skal ikke være lett å spille bridge. Det kommer stadig vekk meldeprøver eller spilleprøver som jeg ikke finner ut av. Jeg fulgte en landskamp hvor dette spillet fanget mitt blikk, la oss høre hva du tenker om denne meldeprøven

Du er VEST, motparten er i sonen og du utenfor. Det er lagkamp (hvis det påvirker din risikovillighet).

Som du ser har nord, i ugusntig sone, åpnet med 3 spar. Makker doblet opplysende.

Hva ville du meldt i denne posisjonen som vest?

De tre meldingene (jeg håper) du vurderer er pass, 3NT og 4 kløver.

Pass:

Dette er nok et alternativ du helst styrer unna i lagkamp. I parturnering kan det være en fair sjanse, men når det blir feil taper du nesten hele lagkampen på et slikt spill hvor du risikerer å gi motparten utgangsbonus på et spill hvor du selv kan ha spill for det!

I parscore derimot liker jeg tanken om pass bedre, 200 kan være en sjokolade-score i par, i lag trenger det ikke være like bra.

3 NT

Du har passet i åpning. Selv om du stopper åpningsfargen til motparten er dette en rimelig dårlig hånd. Hvis makker har kortfarge i spar og de andre fargene kan du komme feil ut ved å si 3NT. På den annen side kan det være det er utgangen som har vinnermulighet. Jeg kunne nok funnet på å si 3NT på denne hånden, men blir den doblet tar jeg ut i 4 kløver.

4 kløver

Dette er den saklige meldingen som beskriver hånden best. Da har du god samvittighet og kan skylde på makker hvis noe blir feil. Men det er passivt og gir sjelden en særlig stor oppside.

Den aktuelle vest valgte å si pass, men det ble kostbart når kortene så ut som dette

3 spar doblet kunne ikke motspillet stoppe. Etter kløver ess i utspill til trumf fulgte hjerter til ess. Øst prøvde seg med liten ruter, men spillefører vant med kongen fulgt av spar. Vest kunne legge i en honnør og fikk med seg en ruterstjeling, men 9 stikk var ikke til å stoppe selv om vest altså fikk 2 stikk i trumf!

I lukket rom meldte vest 4 kløver som ble sluttkontrakten og noterte to udoblete beiter for 100 til NS, det ga 12 imp i protokollen til den forsiktige og saklige meldestilen.