Henri SZWARC– Den virkelige franske magiker

I våre dager er det mye snakk om Bessis og mange husker Chemla som en av de virkelig store på 80- og 90-tallet når vi snakker om de mest kjente franske storspillere.

Men titter du litt lengre bak i materien er det et navn som virkelig står frem, Henri SZWARC.

Henri SZWARC var en smilende, men sjenert mann. Frankrike hadde en rekke fremtredende spillere, men dårlig lagånd og små krangling stoppet Frankrike ved flere mesterskap. Szwarc var aldri en del av tumultene, men fungerte som ankeret i det Franske maskineriet.

Henri Szwarc ble født i 1930 i Polen, men flyttet tidlig til Frankrike hvor han bodde hele sitt liv. Han døde i 2005, Henri Szwarc var da regnet som den største spilleren i fransk bridge-historikk.  .

Mesterskapsdebuten kom i 1954 hvor det Franske laget vant sølv i EM. Han vant imponerende 18 medaljer fra internasjonale mesterskap hvorav 6 gullmedaljer. Den siste opptredenen for det franske landslaget gjorde han i 1996 hvor det ble gull i olympiaden. Han var aktiv som bridgespiller og deltok i åpne mesterskap helt frem til 2004. Ved å lese bøker og artikler hvor fransk bridge diskuteres fremgår det helt tydelig at Szwarc av alle ble regnet for å være det store ener i Frankrike i den perioden han spilte på den internasjonale bridgearena.

Det finnes et uttal fantastiske spill signert Henri Szwarc. I 1957 ble det arrangert en turnering i London hvor eksperter ble satt på prøve med forhåndsgitte kort av Terence Reese.

Her får vi se Henri Szwarc i rollen som spillefører.

 

6 spar var vel ikke en unaturlig kontrakt. Men dessverre for Szwarc spilte vest ut ruter 2. når du ser alle kortene, hvordan tror du han fikk hjem sin kontrakt?


Szwarc hadde et problem med overganger mellom hendene. Ruter i utspill tar vekk et viktig inntak hos blindemann da han måtte gå opp med esset i første stikk.

Men det fantes en mulighet, Szwarc vant utspillet med ruter ess og fortsatte med hjerter til kongen før han spilte en liten spar fra hånden, damen kom fra vest og det var nå den franske mester fant en snedig løsning; han la LITEN spar fra blindemann og lot vest vinne stikket med damen.

Posisjonen var blitt denne

 

Hva skulle vest gjøre nå?

  • Spiller han en hjerter stikkes den med esset fulgt av hjerter til stjeling som godspiller den fargen. Spar til esset blir så fulgt av den godspilte hjerterfargen som gir avkast for håndens rutertapere.
  • Spiller vest kløver gir det samme effekt. Blindemann stjeler hvorpå hjerter ess og hjerter til stjeling setter opp fargen. Trumf ess er inntaket til å hente den godspilte hjerterfargen for hjemgang.

Lekkert og kreativt løst av den franske mester. Det var bare så synd hans beste år kom i skyggen av The Blue team som vi i dag vet det ikke var så mye å gjøre med på den tiden.