Den franske mesterspilleren Pierre Albarran

De Franske Europamesterne fra 1935. Pierre Albarran i midten.

Pierre Albarran (1893-1960) var et multitalent. Han vant olympisk bronsemedalje i Tennis i 1920. Men det var som bridgespiller han virkelig gjorde seg markert.

Albarran var av sine konkurrenter regnet for å være en av de absolutt beste. Han vant gull i EM i 1935 og representerte Frankrike ved flere anledninger.

Han regnes for å være opphavet til meldeteknikken benevnt som Canapè. Det vil si at man melder sin NEST LENGSTE farge først for så å gjenmelde sin lengste farge! Denne teknikken ble tatt videre av The Blue Team og de beste franske spillerne på 60- og 70-tallet. Det siste makkerskapet som benyttet Canapè med stor internasjonal suksess var Bob Hamman med sine makkere Wolf og Soloway.

Albarrans makkerskap med Robert de Nexon (baronen) slo gnister og var i sine beste år regnet for å være det ypperste man kunne møte ved bridgebordet på 30-tallet.  

«The Albarran Lead» var et kjent uttrykk i bridgens første fase. I dag er det så vanlig at det ikke lengre har noe navn, men Pierre Albarran var den første eksperten som anbefalte å spille aggressivt ut mot slem i fargekontrakter. Tidligere var det utenkelig å spille ut fra en honnør mot slemkontrakter, men Pierre Albarran gikk i bresjen for at det var lønnsomt å spille offensivt ut mot lilleslem i farge. Det finnes nok av spill hvor vi har sett at motspillet må sette opp et stikk i utspill for å beite en hardmeldt slem, Pierre Albarran snakket om det allerede for snart 100 år siden!

At han var en gnistrende kortspiller kan dere se på dette spillet som han gjennomførte i 1956 da han deltok i The Tournament of the Billionaires i Monte Carlo. Dette var et uoffisielt mesterskap i robber-bridge og Albarran kom på andreplass.   

 

Pierre Albarran hadde som SYD blitt spillefører i 5 spar etter at øst hadde vært innpå med en innmelding i hjerter.

Vest spilte ut hjerter 4, Albarran ba om liten fra blindemann og kastet selv tieren under østs dame. Kløver ni kom i vri og Albarran vant med esset. Nå fulgte spar ess og spar til kongen, Albarran noterte seg at vest kastet en ruter!

Vest hadde altså startet spillet med singleton både i spar og hjerter, det ga øst fordelingen 4-6-0-3, 4-6-1-2 eller 4-6-2-1.  Var det noen mulighet for å vinne 11 stikk med en slik sits?

For å vinne kontrakten måtte Albarran få satt opp en skvis mot vest i minor, men han måtte samtidig sikre seg to stikk i hjerter. Det løste han perfekt da han fant en aldri så liten mulighet. Albarran tok ut trumfen og fortsatte med kløver til kongen. Da øst fulgte med damen øynet han den muligheten han var på jakt etter

Posisjonen var blitt denne

 

Albarran spilte ruter 3 fra hånden og da ba om en LITEN ruter fra blindemann. Øst kom inn på singleton dame og var strippet for annet enn hjerter, han måtte spille hjerter fra K x x x x. Det ga Albarran det tiende stikket, men satte samtidig opp skvisen mot vest.

Posisjonen var blitt denne

 

Albarran tok nå for hjerter ess, hva skulle vest kaste?

En kløver ville gi blindemann på fireren og en ruter ville sette opp spilleførers åtter.

En virkelig mesterlig spilleføring som knuser de fleste av dagens prisspill.

Kilde: Spillet er omtalt i boken Championship Bridge av Jose Le Dentu skrevet i 1964. 

Albarran ved bridgebordet i 1933