Enda et juksepar på BBO?

Idag har vi fått ett nytt tips på et makkerpar som noen mener jukser.

Siste 30 dager på BBO gir følgende statistikk

Parturnering:    60 % på 600+ spill

IMP                       0,5 i snitt på 200+ spill

Etter å ha tatt en stikkprøve på nivået av spilleføringene (du har ikke nytte av å se makkers kort lengre) så ser jeg at dette er spillere som varierer. En av spillerne synes å ha god driv over spilleføringene, den andre gjør mange elementere feil. Altså skulle de normalt hatt rundt middels på statistikken. På bbo står de benevnt som ekspert og avansert i spillestyrke.

Men ok, det er lov å ha drag! selv om dette var utrolig mange spill med høyt snitt.

Men når det kommer spill som dette så tenker jeg det er noe annet enn «drag» som sikrer pluss i protokollen?

Som vi ser av meldingene fikk vest fart i meldingsboksen. Øst har vist frem minst 4-kort hjerter og viser med 3spar at han har troen på utgang mot en «revers» hånd.

Nå tar denne «eksperten» i vest frem Blackwood etter først å ha vist en sterk hånd med kløver (jeg vil si 3♣ var å strekke kortene i utgangspunktet).

Han får 2 ess fra makker og lander kontrakten i 6♥ passes den selvsagt. Øst kunne hatt 4-4 i major og 8 poeng for sine meldinger, men kommer da selvsagt frem med 14 poeng og den femte hjerteren.

Jaja, som vi ser av kortene er det 12 lette stikk ved å trumfe en kløver så da får det gå.

Men det er nå vi virkelig ser hva det er vi kjemper imot på BBO.

Øst viser frem sin svake spillteknikk og etter trumf i utspill følger det 3 runder av den sorten. Neste trekk er ess-konge i ruter, før ess-konge i kløver blir fulgt av kløver til stjeling!

Jaja, nå fikk han takk vekk ruter ess som inntak for den godspilte kløveren, men da spar ess sitter foran damen har han likevel inntak på damen hos vest og kan hente den godspilte kløveren med avkast av spar.

Men i neste stikk spiller øst SPAR KONGE!

Hvis syd legger liten går spillefører beit, men selvsagt stikker syd og kontrakten går hjem.

At en så svak spillefører kan holde over 60 % snitt på drøyt 600 spill sier meg at her er det noe svært galt. Spiller du kortene så svakt er du nærmere 40 enn 50 %!

Og ja, dette er et makkerpar du møter i "norske" turneringer på BBO.

Så henter vi frem nok ett spill hvor det er noe alvorlig galt.

Se på kortene til NORD og se på meldingene. Du hører makker doble opplysende mot 1♥ og du PASSER når motparten hopper til 4♥!

Dette er spillere som benevner seg selv som ekspert og avansert i spillestyrke , og de har tross alt 60 % i snittscore over 600 spill.

Du har E K + E med en makker som har vist åpning. Du har 4-kort i umeldt major og passet i åpning. Jeg hadde ikke brukt lang tid på å hente frem 4♠ fra meldeboksen, men vår ekspert-venn valgte altså pass.

Jaja, det er lov å ikke følge med tenker vi, men se nå på hele hånden:

Selvsagt, syd hadde ikke åpning for sin dobling, alt var en bløff…….. nord-syd har minst 4 tapere i en kontrakt og det var svært fornuftig å ikke melde videre av nord.

Når kortene skal spilles ser vi effekten av å bløffe opplysende dobling.

Ruter dame i utspill vinner første stikk før en ruter går til esset hos nord. Han vrir nå kløver som løper til knekt og konge. To runder trumf blir så fulgt av spar fra øst. Ingen kan kritisere øst for at han ba om kongen fra blindemann som nå taper til esset hos nord.  Kløver tilbake sikrer nå stikk både i kløver og spar for 2 beit.


Nå inntar vi nords hånd

Det var litt passivt å startet meldingene med pass med våre 12 honnørpoeng. Men ok, makker åpner i siste hånd med 1♥ og vi velger den mest fleksible løsningen når vi dobler innmeldingen av 1spar. Makker kommer tilbake med 1NT og så er det vår tur?

Jeg kan forstå en rolig løsning hvor man inviterer til utgang, men jeg har også sans for de som hopper til utgang. Men vår venn sa pass! Det er selvsagt lov å si pass, men sett i lys av mange andre «valg» som blir riktig kan det iallefall være aktuelt å notere ned som et utradisjonelt valg som ble rikelig belønnet.

Pass skulle vise seg å være blink da kortene så ut som følger

Syd hadde selvsagt minimum for sin åpning og unngikk å melde 2♣ på sin 5-4 fordeling, selv om makkers dobling av 1♠ indikerer minorfargene. At han traff nord med E D i spar var selvsagt hyggelig.

1NT var en flott kontrakt og spillefører vant 8 stikk for en hyggelig prosentscore!


 

Så til slutt kan vi se på dette spillet hvor jeg også lurer på hva som skjer.

Som ØST hører du makker åpne 3♣ i sonen, når motparten dobler opplysende velger du noe rart å melde 3♥!  Hvis du antar makker har en god 7-kort kløver er det ikke så mange kort igjen i de andre fargene, har du flaks har makker 2 eller 3 hjerter, uflaks har en 0 eller 1.  På den annen side er du litt usikker hva motparten kan spille av kontrakt, kanskje de skal få lov å melde og gå beit? Du tror iallefall ikke 3hj er en kontrakt du kommer til å vinne?

Men neida, her var det viktig å melde 3♥ slik at makker «fant» utspillet da det selvsagt var motparten som eide spillet i sparkontrakt.

Makker starter motspillet med hjerter 2. Blindemann følger med liten og du vinner første stikk med damen og spillefører følger med syveren. Hvordan tenker du deg dette sitter fordelt?

Med spilleføringen på det første spillet friskt i minnet regner vi ikke med du nå tar deg helt ut i motspill. Men i stikk 2 vrir øst KLØVER. Det skulle vise seg å være svært så viktig da hele spillet var fordelt på denne måten:

Hadde du prøvd å tatt ett hjerterstikk til ville spillefører trumfet, tatt for konge-ess i trumf før hjerter knekt presser ut din siste honnør. Nå forsvinner en kløver på den godspilte hjerter 10 og kontrakten faller på at spillefører løser ruterfargen.

Men når du spilte kløver i stikk 2 (som forøvrig er et svært bra motspill og en ekspert verdi) får du satt opp kløverstikket før spillefører rekker å etablere sitt hjerterstikk. Som motspiller er du da sikret ett stikk i hver farge og beit. Aktuelt bommet spillefører ruter knekt og det endte med 2 beit.

Et motspill i ekspertklassen, eller skal vi tro øst var informert om makkers 3-kort støtte i hjerter allerede før han meldte 3♥ og derfor hadde en enkel oppgave i å vri kløver?