Dagens spill er et godt gammaldags meldeproblem!

 

Makker (Syd) åpner i første hånd med alle i sonen på 3♠. Det er lagkamp og nå skal du avgjøre om det er utgang eller ikke i kortene?

 

Hva er ditt bud?

 

Da spillet kom lettet nord naturlig til 4♠. Etter ruter i utspill og hjerter i vri ble det beit som vi ser av alle kortene til høyre. Men ser du hva vinneren er?

 

3NT, teller du antall stikk «vet» du om 7 stikk i spar og 2 ess. Det er små sjanser for at motparten starter med 5 stikk i ruter så det må være beste bud!

 

Ikke umulig, og ganske enkelt hvis vi tenker oss litt om.

 

På dette spillet fra en norsk turnering kom det en liten prøve allerede i stikk 2!

 

Meldingene var mistentelige, men 3NT må vel alle få lov til å prøve seg på. Scoringsformen er parturnering så her må vi passe på at antall stikk ikke blir for mange.

 

Makker starter motspillet med kløver knekt til nords dame. Hjerter knekt blir spilt i neste stikk og nå er det din tur. Det naturlige er å dekke med kongen, eller lar du knekten seile?

 

Jeg la kongen da jeg håpet spillefører kunne få et valg i neste stikk når jeg legger liten.

 

Det var ikke rett som dere ser av kortene til høyre. Syd, Håvard Larsen, smilte nok godt i barten da jeg la kongen og vest måtte følge på med esset.

 

660 ga den dyktige Larsen 100 fortjente % etter at han satte meg på prøven ved å spille hjerter knekt fra blindemann.

 

God jul Håvard!

Stig Vestveit fikk alle rett i Julekalenderen og ble årets julenisse på Kvangraven.no

 

Gratulerer med en glimrende innsats (jeg tipper det krevde noen timer for å finne ut av alle spørsmålene).

 

En liten samling bridge-litteratur er på vei i posten til Stig.

 

Tusen takk til de som sendte inn sine svar og tusen takk til dere som følger kvangraven.no.

 

Vi lar Stigs egne ord om julekalenderen sette punktum

«artig har det vært»

 

Da er julekalender-konkurransen avsluttet.

 

23 innsendere var aktivt med i konkurransen og noen har jobbet hardt for å finne de riktige svarene. Det var mange med nesten full pott, men kun en innsender klarte alle riktige!

 

Fasit finner dere her, vinneren kommer på trykk i løpet av romjulen.

 

Hvis dere skulle ha en ledig stund kan mitt lille tilbakeblikk på 2016 være et alternativ, den kan leses HER

 

Fortsatt god jul

 

Julekalenderen «stenger» snart for innsending av svar.

Kast deg gjerne rundt og mail meg dine så kan det være nettopp du blir julens vinner!

 

Premien er en liten samling med bridgelitteratur som kan være til glede for de fleste.

 

Les julekalenderen HER, luke 24 kan dere se til høyre

 

Årets julespill kan være til lærepenge for de fleste bridgespillere jeg kjenner. Syd åpnet 1NT og ble etter en overføringssekvens spillefører i 3NT.

 

Vest startet motspillet med kløver knekt som løp til damen hos Syd.

 

Spillefører fortsatte med spar til knekten som øst la liten på. Kløver til kongen ble nå fulgt av spar til damen og kongen hos øst. Nå vridde øst hjerter og syd var sjanseløs da sparfargen satt 4-2 ble det kun 2 stikk i spar, 2 i hjerter, 1 i ruter og 3 i kløver og en beit som resultat.

 

Men du kjære leser hadde vel snellet denne hjem, ser du hvordan med åpne kort?

Løsningen er enkel , men en annen måte å tenke på. Syd spiller i stikk 2 spar, men legger LITEN hos nord! La oss si øst nå vrir hjerter, da går syd opp med kongen og spiller spar til knekt. Øst vinner med kongen, men nå har syd 9 stikk da sparfargen er etablert og hjerter ess beholdt som inntak. Nå får syd 3 stikk i spar, 2 i hjerter, 1 i ruter og 3 i kløver.

 

Fortsatt god jul!

Julegaven på jobben inneholdt en overraskelse i år. Alle skulle si noe «pent» om hverandre og dette var lappen jeg fikk.

 

Jeg er ikke naiv nok til å ta alle beskrivelser til mitt bryst. Men kanskje dette kan være en eksempel andre kan kopiere i sin omgang med venner, kollegaer og kjente i 2017.

Det er mitt nyttåsforsett: Bli bedre til å skryte av andre!

 

Da har vi kommet til luke 24 i julekalenderen.

 

Jeg håper leserne sender inn svar i hopetall nå frem til 2. juledag.

I mellomtiden ønsker jeg alle lesere en hjertelig god jul.

 

Kvangraven.no kom i 2016 over mange fine spill, et lite resyme av de "beste" kan du lese HER

 

Motpartens presisjonskløver var ikke særlig gunstig på dette spillet da de sterke kortene hos nord ble blindemann. Vest startet motspillet med hjerter 5 (norske) og du vinner blindemanns konge med esset. På hjerter dame følger makker med nieren.

Hvordan kan vi beite denne kontrakten?

 

Det må som vanlig telles stikk. Har spillefører spar ess gir det 5 stikk i spar, 1 i ruter og 3 i kløver (etter at vi får for damen) det blir 9 totalt. Altså må vi angripe i ruter og håpe makker kan bidra i den fargen med et inntak til sin (forhåpentligvis godspilte hjerter, eller at vi får 2 stikk i ruter for beit).

 

Skulle det være slik at makker har spar ess har spillefører for lite stikk uten å gå innom sparfargen så da haster det ikke for motspillet.

 

Dette tenkte også øst da han spilte liten ruter, den løp til nieren hos syd, kongen fra vest og esset hos blindemann.

 

Spar til esset ble nå fulgt av kløver til knekten og østs dame. Men nå var ruter dame motspillets siste stikk og syd kunne notere hjemgang.

 

Når du tar en titt på alle kortene til høyre, ser du hva øst skulle gjort for å beite kontrakten?

 

Ikke ulikt et spill jeg la ut tidligere i desember fra klubbspilling var trekket å åpne makkers inntak. Det gjøres ved å spille RUTER DAME i stikk 3. Stikker nord med esset er makkers konge nå inntak for hjerterstikkene og får ruter dame vinne stikket forsetter vi bare med liten til esset og kongen er fortsatt intakt hos vest for beit.

 

De sterke kortene som blindemann og NT i stedet for 5-4 i major! Dessverre utnyttet ikke motspillet sin mulighet.

Julekalenderen viser 21 åpne luker med spennende bridge-oppgaver. Det har vært en del innsendere, noe mer ivrig enn andre! Det er gøy å se det kan være til glede for deler av leserne med noe annet enn bare spill.

 

Jeg håper «alle» sender inn sine svar og blir med i kampen om noen bridgeblader av god årgang!

 

Les julekalenderen HER

 

Så har vi meldt oss opp i 6♥ på ett spill med 20 mot 14 poeng, det skulle være kurant?

 

Neida, på grunn av speil-fordeling mellom hendene er det muligheter for 2 tapere, på dette spillet må vi klare å spille Ekn7 – 853 for en taper, hva er mulighetene?

 

Vest starter motspillet med spar knekt og nå tar du over!

Jeg tror vi nå kan utelukke muligheten for at vest har KD i kløver, det ville kanskje vært et naturlig utspill så da må vi lete etter andre muligheter.

 

Det finnes faktisk noen muligheter, vi kan treffe singleton honnør hos øst eller vest i kløver. Vi kan goså treffe K10 eller D10 hos en av de. Eller vi kan ved å spille kløver tidlig unngå at vest avblokkerer fra Hx, men det er en liten mulighet.

 

Jeg tror beste mulighet er nå å ta ut trumfen (3 runder) så tar vi spar og ruterstikkene (øst har bare 1 ruter og 2 hjerter) hvorpå vi er hos syd idet vi spiller kløver.

 

Følger vest lavt går vi opp på esset og frir oss med ny kløver. Nå er vi hjemme om øst har H10 dobbel eller KD blokk, evt om vest har lagt liten fra Hx.

 

Men aktuelt så følger vest med kongen, nå tror jeg beste sjanse er å la kongen vinne stikket. Var kongen singleton får du resten på at vest spiller til dobbeltrenons, hvis ikke må vi håpe vest har gått på med kongen fra KD.

 

Spillet dukket opp på en privat bridgekveld, klarte du prøven?

Så ble jeg litt for spekulativ igjen....

Som dere ser av meldingene gikk det litt feil på veien og sluttkonrakten ble feil da jeg hoppet til 6NT istedet for 5♠ som har langt bedre sjanser. Vest 2♥ viste under åpning og 5-kort hjerter.

 

Vest startet motspillet med ruter 10, som løp til knekt – konge og ess. På kløver konge fulgte alle. Så overtar du mikrofonen før du titter til høyre!

 

Skal kontrakten vinnes må vi hente 6 stikk i spar, 2 i ruter og 4 i kløver. Det kan løses ved at kløver knekt faller dobbel eller fargen sitter 3-3. Det kan også være en slaks skvis/innspill mot øst er mulig om han holder begge minor, men utspillet ødelegger kanskje den planen.

 

Jeg bestemte meg egentlig for å satse på kløver knekt hos øst og spilte spar dame fulgt av spar til kongen hvorpå vest kastet ruter! (ja det er feil om øst har knekten fjerde i spar, men skal vi ta finessen i kløver må vi kombinere slik.

 

Vest som har spilt ut tieren i ruter og ser knekt, konge og ess faller kaster ruter. Det tyder på at han kontrollerer fargen, altså typisk 5-kort !

 

Derfor spilte jeg i neste stikk liten kløver fra nord og la tieren fra hånden da øst fulgte lavt. Belønningen ser dere til høyre da vest var fri også i kløver!

Selvsagt heldig, men også litt greit!

Landslagstroppen for Damer 2017/2018 ble nå rett før jul lansert av NBF etter innstilling fra kaptein Tormod Røren.

 

Hele 10 makkerpar har fått plass og kan dermed bruke julehøytiden til å finpusse på meldesystemet eller aller helst lese seg opp om spilleføringer og motspill. Tormod forteller det er planlagt 4 samlinger frem mot Nordisk mesterskap. Her vil han nok få avstemt om de uttatte makkerpar viser seg å satse eller ikke. Kun 3 makkerpar får spille Nordisk, tilsvarende er det 3 som blir med til EM i 2018!

 

Jeg håper de uttatte makkerpar nå tar tak og bidrar til at det blir en god treningsperiode hvor de samlet kan løfte seg både som makkerpar og lag.

 

Se uttaket HER

 

Tonje Brogeland – Ida Wennevold – Sølvi Remen

 

Tidligere landslagsspillere, kandidater for Nordisk 17 og EM 18

 

På Dette spillet ble det noen unøyaktigheter. Etter at vest åpnet 1♠ og gjenmeldte 2♥ i neste melding havnet SYD i 3NT som øst doblet. Som vi ser av kortene har Syd 2 stikk i spar, 1 i hjerter, 5 i ruter og 1 i kløver for hjemgang, men det kan være overgangene ødelegger slik at motparten kan få 5 stikk først!

 

Spar i utspill satte ikke spillefører på særlige problemer, nå kunne han bare spille ruter og dermed etablere sine stikk. Det ble også gjort, ruter gikk til åtteren og esset hos vest. Men nå kom fristelsen da vest fortsatte med HJERTER KONGE!

 

Syd ble grådig og gikk i fella da han stakk med hjerter ess og spilte ny hjerter, vest fulgte lavt og syd ba om knekten. Haka droppet nok litt ned da øst tryllet frem hjerter dame!

 

Posisjonen ser vi til høyre. Den ser fortsatt ganske safe ut for syd som tåler de fleste angrep. Spiller øst spar vinner syd med kongen og tar sine ni stikk. Ruter vinner syd med knekt, tar for spar konge og kløver ess sammen med ruterstikkene gir hjemgang.

 

Så da var det å spille kløver som øst også gjorde, den løp til kongen hos vest og esset hos nord. Men nå var kontrakten igjen safe da øst satt igjen med kløver dame og måtte gi syd stikk for kløver 10.

 

Ser dere feilen?

 

Øst skulle spilt KLØVER DAME. Da går spillefører beit. Nå er inntaket til blindemann blåst og syd kan velge om han vil bruker ruter knekt som inntak til spar konge eller om han skal ta ruterstikkene og ikke få for spar konge. De 3 siste stikkene vil gå til vest.

Dette spillet ga en fin sluttpossisjon etter en uryddig spilleføring og uheldig motspill.

 

Liten kløver fra vest vant øst med esset før ny kløver gikk til kongen hos syd. Meldingsforløpet var mistenkelig, det så veldig ut som ØV hadde meldt på tynne verdier.

 

Spillefører satset på singleton trumfkonge hos vest og la ned esset. Da den ikke droppet skiftet han fot med liten kløver for å prøve å få stjålet håndens siste kløver hvis fargen satt 4-2. Slik satt det, men nå fikk øst kastet hjerter på kløver knekt! Vest skulle nå spilt nok en kløver slik at øst kunne kastet sin siste hjerter, men han tok i stedet trumf konge fulgte av hjerter dame som løp til syds ess.

 

Det var ikke lengre overganger til både å stjele kløver og ta ut trumfen så syd tok nå ut trumfen i to runder samt en ekstra runde hvorpå vest måtte kaste en ruter.

 

Posisjonen ser vi nå til høyre idet syd spilte ruter til esset hos nord. Nok en ruter vant øst med kongen og vest kastet en hjerter.

 

Men se hva som skjedde når neste ruter ble spilt fra øst. Syd trumfet, men vest var nå skvist!

 

Trekning 3. Runde i NM Lag

......kan i enkelte regioner gi de samme møtene fra år til år. Dette skyldes at de normalt sterkeste lagene stort sett kommer seg igjennom de to første rundene. Så vil det med regionale trekninger være slik at man kan få møtt de samme som tidligere år. Men ingenting smaker vel bedre enn revansj så det burde ikke være noe annet enn motiverende.

 

I «min» region blir det spennende å se de to lagene fra Kristiansand ta turen til Arendal for å møte de to lagene derfra! I mine øyne er det to åpne kamper og ettersom Aust- og Vest-Agder nå endelig synes å slå seg i sammen til et felles Agder må vi håpe oppgjøret ender 1-1.

 

Jeg er også spent på oppgjøret imellom Farsund og Lyngdal. Der står det mer på spill enn IMP og avansement, det kommer til å gnistre i alle meldingsforløp!

 

Fristen for å spille kampene er 15. januar, da har vi fasit på hvem som er best i Agder!

 

Se trekningen HER

Snorre spilte 1-og 2-runde for Kristiansand 3

Kristiansand BK hadde onsdag sin siste spillekveld før jul. Det ble en hyggelig kveld med servering og julestemte bridgespillere.

 

Kvelden ble vunnet av Markus og Eirik.

 

Resultat

 

Dette spillet fra en treningskamp ble spennende.

 

Jeg satt SYD, ingen i sonen, og som dere ser av meldingene kom jeg ikke så bra ut av meldeboksen. Uten gode avtaler måtte jeg hente frem 3♣ som krav (antar 3♠ er invitt til utgang). Hva kan makker ha som hopper til 4 NT da tro?

 

Hva ville du meldt på min hånd?

 

Det er helt klart en trang posisjon også for makker. 5-5 og 6-4 kan han greit melde, samt en vanlig hånd med kløverstopper sier han 3NT på.

 

Skulle det være sparstøtte er 3♠ en fin melding. Jeg vil også tro man må gjenmelde 3♦ med 5-4 hender uten sparstøtte eller kløverhold.

Altså kan det se ut som makker prøver å si at han har for mye poeng for å bare melde 3NT. Ettersom han ikke hoppet til 3♦ i andre melderunde tyder det veldig på at makker har 1-5-4-3 fordeling og 16-20 poeng.

 

Ingen avtaler og kun logikk setter oss på prøve, og nå er neste meldemulighet på 5-trinnet! Det er sikkert noen smartinger som har avtalt slike posisjoner, men det har altså ikke jeg. Det må nesten være naturlige meldinger nå for å finne beste kontrakt, særlig ettersom min hånd er ubeskrevet.

 

Det skal ikke så mye til før vi tar alle stikkene her, men vi får liksom ikke helt avstemt antall ess heller.

 

Jeg valgte den tøffe linjen og hoppet bare til 7♠, det gikk pass rundt.

 

Stakkars vest måtte tippe utspill og heldigvis for meg valgte han hjerter. Som vi ser av kortene til høyre ble det notert hjemgang og 1510 i protokollen. Selvsagt en stor porsjon flaks, men er det ikke ofte sånn at man går for de største når sjansen byr seg?

 

Julekalenderen er populær og pr 13 luker er ledelsen 10 riktige.

 

Det er med andre ord alle muligheter til å bli med i kampen om lukene! Svar tas imot helt til svarene publiseres i romjulen.

 

Ta lukene HER

 

På dette spillet fikk en flott spilleføring hjertet til å smile.

 

Kløver knekt i utspill vant blindemann med kongen før en liten hjerter gikk til damen og kongen hos vest. Ny kløver vant nord med esset før en kløver ble trumfet på hånden. Liten hjerter til knekten ble fulgt av nok en kløver til stjeling hos syd.

 

Syd tok nå ut trumfen og hadde kommet til possisjonen vi ser til høyre.

 

Som vi ser var det svært viktig å stjele de to små kløverne slik at vest nå var uten frikort i kløver og bare satt igjen med spar.

 

Syd kan nå ta for ruter ess før han spiller liten spar. Vest kan stikke med en honnør, men må da spille tilbake opp i syds saks for hjemgang!

 

Ikke umulig å få til etter innhoppet til 3♦ hvorpå vest ikke spiller ut makkers farge! Med singelton ruter ville vel den kommet ut så da har vest ingen og fordelingen begynner å tegne seg.

 

Desverre satset syd på singleton honnør hos øst og la ned spar ess. Dermed ble det en beit.

 

Liten spar til knekt ville sikret hjemgang selv med singelton K eller D i spar hos øst!

Dette morsomme spillet dukket opp i en norsk turnering. Jeg ble som SYD spillefører i 2NT og vest startet motspillet med kløver.

 

Blindemanns ess vant første stikk fulgt av ruter ess og ny ruter til knekten hos vest.

 

Ny kløver ville nå holdt meg nede på 8 stikk ved å bygge kløverfargen, men vest fortsatte noe uheldig med ruterstikkene. Spar dame var neste trekk som fikk beholde stikket før en kløver løp til spilleførers dame.

 

Nå begynte kortene å tegne seg ganske tydelig og jeg tok ruterstikket, posisjonen ser vi til høyre.

 

På kløver konge kunne nord kaste spar 10, men øst var fanget.

 

Kaster han hjerter følger E K i hjerter og spar til esset før hjerter 10 gir det siste stikket.

 

Ved bordet kastet han spar knekt, da fulgte spar til esset og hjerter til hånden for det siste stikket på spar 8 og 90 % score!

 

En kriss-cross skvis er ikke hverdags!

Etter et par luker med tunge statistikkoppgaver har vi idag en «lett» nisseoppgave i julekalenderen.

 

Det er lov å sende inn svar på flere luker samlet helt frem til fasit legges ut i romjulen.

 

Se julekalenderen HER

Dagens spill er hentet fra eventyrland. SYD ble spillefører i 6♦ og utspillet fra vest var hjerter knekt som løp til kongen hos syd. Liten spar vant øst med kongen og ny hjerter løp til blindemanns ess. Nå fulgte 3 runder kløver til stjeling med SYVEREN.

 

Posisjonen ser vi til høyre.

 

Syd så sin eneste mulighet å finne vest med D x i trumf så han la ned ruter konge og noterte seg tieren fra øst.

 

Tieren kunne være fra 109x, men syd ombestemte seg og satset heller på 10 9 blokk og fortsatte med RUTER KNEKT. Dermed var vests dame fanget.

 

Dekker han med damen vil blindemanns sekser trekke ut trumfen (ettersom syd bevarte toeren) og kløverfargen gi hjemgang.

 

Lar vest ruter knekt vinne løper den rundt og ruter til esset gjør samme jobb for hjemgang.

 

Damenes Mix spilles idag (lørdag) i Kristiansand.

 

Dette er en fin turnering med 10 års historikk. Det skal være stil over turneringen og gutta må være gentlemen, noe som selvsagt kan være vanskelig, selv om makker både er vakker og snill, i kampens hete.

 

Til høyre er et par minner fra den første turneringen 2.12. 2006!

 

Etter turneringen er det sosialt samvær med god mat og drikke. Det blir helt sikkert et fint arrangement også i år.

 

Resultatet kan dere fra kl 12 følge HER

 

Tom, Gerd og Sjur spiller også i år. Helge lar lillebror Roald være familiens representant.

ACBL, det Amerikanske bridgeforbundet, har behandlet klagen fra de dømte jukseparene: Fantoni-Nunes og Fischer – Swartz.

 

Det ble ingen benådning. Men lagkameratene mister kun titler/mesterpoeng for en gitt turnering. Dette skaper selvsagt debatt.

 

Skulle du ha et ledig førjuls-øyeblikk kan jeg anbefale å lese denne diskusjonen på Bridgewinners.

 

Det kan være en fin innføring i amerikansk storhet å følge enkelte av innleggene med kommentarer.

 

Fischer brukte alle triks, her var det så enkelt som å titte i kortene som blindemann og følge opp med noen signaler til makker.

Julekalenderen har vist seg å treffe et publikum og langt flere enn jeg hadde håpet på har så langt sendt inn sine svar.

 

Husk at du kan sende inn dine svar samlet, men senest 25 desember da oppsummeringen tas i romjulen.

 

Sjekk ut julekalenderen HER

 

Kvangraven.no har daglig mellom 500 og 600 lesere. Det er en dobling på 2 år!

Midt i disse førjulstider med quiz og nøtter kan en god gammaldags spilleprøve gjør seg!

DU er så heldig at du som SYD har blitt spillefører i 6♥ uten meldinger fra motparten. Vest startet motspillet med hjerter til blindemanns konge, øst følger.

 

Har du en plan for spillets videre gang?

 

Jeg tenker flere veier kan føre frem.

 

Første plan er å ta ut trumfen, så finessen i ruter fulgt av finessen i kløver (tar for esset først). Det gir omtrendt 75 % sjanse og er absolutt en fair mulighet!

 

Neste plan er å ta ut trumfen, så eliminere sparfargen. Nå kan vi spille E K kn i kløver. Faller damen er vi hjemme, sitter damen hos øst er han nå innspilt og må enten spille sort farge til dobbeltrenons eller ruter opp i blindemanns E D for hjemgang. Skulle vest komme opp med kløver dame må vi avslutte med finessen i ruter. Gode odds med andre ord.

 

Men vi er ikke helt fornøyd for vi kan vel øke oddsen enda mer? Hva med å ta ut trumfen (2 runder) fulgt av 3 runder spar. Nå spiller vi RUTER 10 fra hånden. Følger vest lavt lar vi tieren seile og øst er innspilt og må gi oss det 12 stikket enten ved å spille minor til nords gaffel eller spar til dobbeltrenons. Skulle vest dekke tieren med knekten kan vi (hvis trumfen sitter 2-2) stikke med esset, gå hjem i trumf og spille ruter til damen. Nå vinner vi hver gang øst ikke har kongen tredje i ruter sammen med kløver dame. Uten at jeg har regnet nøyaktig må vi vel være veldig nærme garanti for hjemgang!

 

Spilte vi sånn?

 

Neida, min venn i syd tok selvsagt sine to finesser i raskt tempo og noterte beit!

Velkommen til DESEMBER.

 

Tradisjon tro blir det en liten julekalender her på kvangraven.no

 

I år blir det 24 bridge-oppgaver. Det vil være bridgehistorie, personligheter og kanskje et par spilleprøver.

 

Det som får flest riktige svar vinner en premie!

 

Se egen side i meny eller HER

 

Knekker du redaktørens jule-bridge-spørsmål?

Jeg traff Jon Solli Hansen på flyplassen i går og ble fortalt noen morsomme spill. Det hadde selvsagt vært en opplevelse å få spille med verdens beste bridgespiller, men det var nok litt bittert at et par spill hvor Jon ikke hadde funnet beste løsning kanskje kostet medalje.

 

På dette spillet fra finalen i Blue Ribbon Pairs ble Geir Helgemo spillefører i 3♥ som SYD.

 

Spar i utspill ble sluppet til knekten hos øst. Spar konge i retur trumfet vest som forsatte med ruter til kongen hos øst og esset hos syd.

 

Hjerter til damen stakk øst med kongen før ruter ble trumfet hos syd.

Nå fortsatte Geir Helgemo med KLØVER KNEKT, damen var vest vant nord med kongen. Spar ess i neste stikk trumfet vest og fortsatte med liten kløver. Geir Helgemo ble ikke så veldig redd av den fortsettelsen, han ba om liten fra nord og vant med håndens nier. Trumf ess tok ut motpartens trumf og da var nords kort vinnere for hjemgang!

 

Selv om vest kunne spilt litt skarpere i motspill var det likevel fint av Helgemo å trekke kortene riktig slik at motparten kunne gjøre feil.

 

14 plass i Blue Ribbon Pairs var absolutt godkjent av legen, her fra runden mot legenden Bob Hamman!

I dag er du også motspiller og må ta dine valg allerede i stikk 3!

 

Du starter motspillet med spar 10, blindemanns knekt drar damen fra makker og esset hos spillefører. Spillefører tar nå for ruter ess, makker følger med sekseren.

 

I stikk 3 kommer hjerter 5 fra spillefører. Nå overtar du, hvordan beiter du denne kontrakten?

 

Hva er risikoen er første tanke, vi sitter på et trumfstikk kan det haste å ta for kongen?

 

•Hvis spillefører har singleton ruter ess og blindemann er uten inntak,

kan SYD ha vært lur og spilt liten fra trumf ess for å kaste

spartaper på ruter Konge-dame?

•Risiko ved å gå opp på trumf konge er at makker har singleton ess,

kan syd ha hoppet til 6♥ uten å spørre etter ess med 4NT på

knekten sjette it trumf?

•Syd som hopper direkte til 6♥ har en fordelingshånd med hjerter og

kløver. 5-5 eller 6-4, da haster det å ta sparstikket!

 

Vår venn i vest tenkte seg godt om før han la kongen med håp om å hente beiten i spar. Som vi ser av alle kortene til høyre var det ikke slik det så ut!

 

Legg merke til syds ruter ess i stikk 2, det ga vest inntrykk av at han ønsket å kaste spartaper på ruter honnørene og la en listig felle! Kanskje vest skulle avslørt bløffen?

 

Det handler om å se mulighetene og skape illusjoner! Spill poenget ble først omtalt i Boris Schapiros avisspalte for mer enn 40 år tilbake i tid!

Direkte fra USA kan vi rapportere om sommervarme og godt humør.

 

Til venstre ser vi doktor Hansen under en kort system-brief for sin makker Helgemo.

 

Ryktene sier systemet til legen ga verdenseneren svettedråper i panna.

 

Lykke til i Blue Ribbon Pairs gutter!

Min far lanserte i dag sin fjerde bok, akkurat tidsnok til julehandelen.

 

Han har i en årrekke vært møteleder, konferansier, toastmaster og historieforteller rundt omkring i festlige anledninger. I sitt virke har han naturlignok fanget opp historier og skrøner som fenger lattermusklene.

Mange av disse historiene har han ført i pennen og nå er det altså blitt 4 bøker med skrøner og gode historier!

 

Han har en lokal profil, så Østerdalen er nok der han treffer best med sine historier. De 3 første bøkene er utsolgt så et visst marked må det være!

I følge forfatteren er den yngste sønnen endelig unnet litt omtale i bok 4, jeg har ikke fått lest boken enda men det blir spennende å se hva slags historier han har hentet frem denne gangen!

 

Har du en julegave du ikke helt har funnet enda er kanskje KÅSBUA av Leif Kvangraven er aktuell gave? Sjekk i din bokhandel!

 

Helge Stornes, Katja Nilsen, Jon Solli Hansen, Ole og Ann Karin Fuglestad har reist over dammen for å delta i Nationals.

Jeg heiet på Jon og Ann Karin som lå på en fin 26 plass i den innledende parturneringen, dessverre ble det bare 36 % på siste sesjon og de falt under middels (på resultatlistene får du ikke opp alle).

 

I lagturneringen BAM ble det også litt for tøft for våre venner som endte litt under middels.

Boye og Espen kom på andreplass etter en brutalt jevn avslutning ifølge Bridgewinners, i den offisielle lista står de på 5 plass.

 

Nå venter vi bare på den store Kaplan Blue Ribbon Pairs hvor Jon skal skinne sammen med selveste Helgemo.

 

Følg resultatene HER, søk på spillerens navn så får du opp alle sesjoner.

 

Som vi ser av sesjonslisten var det flere store navn enn de fra Agder som sleit litt nede på resultatlistene!

Spill 1

Av og til kommer man helt feil ut av meldeboksen. I går spilte vi en treningsmatch og da kom det som vanlig noen spennende spill.

På det første var jeg for grådig og rett og slett dum. Det kostet et lastebillass med IMP. Jeg satt øst på begge spill.

 

Spill 1:

Med mine 3 konger og singleton i makkers innmeldingsfarge var det lett å se at både makkers innmelding og østs 2♠ måtte være avgitt på tynne verdier. Makker måtte ikke starte motspillet i kløver hvis det gir bort stikk. Jeg doblet for unngå kløver i utspill, men glemte selvsagt at dobling indikerer blindemannsfarge i utspill. Makker var lydig og spilte ut sin spar, dermed mistet vi tempo og 8 stikk var ikke til å stoppe.

 

Med ruter ut ville det selvsagt blitt beit, shame on me!

 

Spill 2:

Med dette spillet friskt i minne kom det et lignende spill. Igjen satt jeg med såpass gode kort at jeg «viste» det var avgitt meldinger på tynne kort. Ulfs 2♣ er «presisjon» og viser 10-15 hp, minst 6-kort ♣ . Tanken streifet meg om dobling kunne hente tilbake noen av de tapte IMP, men jeg ønsket ikke at motparten flyktet til 4♦ ei heller at makker startet med ruter så da seiret fornuften og jeg passet.

 

Etter kløver i utspill var spillefører sjanseløs og gikk sine beiter og 8 IMP til oss. Hadde jeg doblet ville de tatt ut i 4♦ som gir hjemgang.

 

Vi lærer så lenge vi lever, det gjorde jeg i går!

 

Spill 2

Nationals er stappet med fine turneringer. I USA ser vi seniorbølgen innta toppspillerene og i den første turneringen (Senior Teams) finner vi omtrendt alle gamle storheter som i en årrekke har spilt hjem medaljer i mesterskap. Det blir spennnede å se om de står like sterkt når den nye generasjonen tar over for fullt.

For oss nordmenn er det interessant å se finalen fra Nail Life Master Pairs hvor Ann Karin Fuglestad – Jon Solli Hansen har spilt seg inn i sluttspillet og halvspilt er på en flott 26 plass, nattens siste sesjon blir spennende!

 

Tirsdag kommer neste spennnede turnering hvor Jon Solli Hansen har hyret Geir Helgemo til KAPLAN BLUE RIBBON PAIRS. Så er det hovedturneringen REISINGER hvor profflagene rangeres og cupspill gir amatørene muligheter til å møte de beste.

 

Kristiansands mest populære Lege, Jon Solli Hansen, har ikke spilt så mye lokalt de siste sesonger, men blomstrer i USA!

Nationals i USA er godt i gang og her får dere et spennede buttspill!

 

Øst hadde ingen respekt for soneforholdende da han i lukket rom doblet opplysende mot 1♠. 2♣ doblet ble ikke vist noen form for nåde og motspillet hentet 4 beiter for 1100. Aboslutt en krise for ØV da NS kun har spill for utgang utenfor sonen (400 poeng).

 

Men i åpent rom var vel øst enda tøffere frempå da han doblet 2♥ for å vise hjerter. 2 ♥ var bare en kravmelding så det fristet selvsagt å sikre seg et hjerterutspill fra makker. Desverre hadde motparten verktøykassen på plass og valgte å prøve seg på 2♥ redoblet! Selv om øst fikk 2 stikk i hjerter ble det 10 stikk for 1070 i score.

 

Det var to øst-spillere som sto med skam i blikket under sammenligning. Jeg vil tro 2 imp i sving ga god latter og lettelse i begge leirer!

 

Resultater finner dere HER.

 

På dette spillet ble SYD spillefører i 4♠ etter at øst åpnet meldingsforløpet med 1♥.

 

Hjerter 5 i utspill gikk til knekt hos øst og kongen hos syd. Når vi ser alle kortene er det her gode muligheter for hjemgang, men et potensielt hinder på veien er om vest får en høyning eller stjålet syds hjerter ess.

 

Utfordringen er at vi ved feks spille spar konge, spar til ess så hjerter til tieren kan stjele en hjerter. Men nå kommer øst inn i ruter og kan gi vest stjeling ved å spille hjerter.

 

For å unngå dette spiller syd ruter med engang. Øst kommer inn, men har ikke noen direkte trussel. Følger øst opp med hjerter vinnere tieren stikket. Nå følger spar ess, spar til konge og hjerter 2.

 

Vest kan stjele med knekt, men da kaster nord en kløver og får dermed trumfet kløver for sitt tiende stikk. Kaster vest et kort stjeler nord fulgt av ruter til trumf før trumfen tas ut for hjemgang.

 

Hvis øst spiller ruter i stikk tre trumfer syd, nå følger spar til ess og hjerter til tieren før ny hjerter gir samme posisjon. Vest kan kaste sin siste ruter, men da trumfer nord og har en trumf som overgang til hånden.

 

I dag får vi et spennende motspill, men også en spennende spilleføring!

SYD ble spillefører i 4ru etter meldingene nede til venstre. I utgangspunktet ser det ut som 1 taper is par, 2 i hjerter og 1 i kløver for beit, men er det så lett da?

 

Spar i utspill fra vest stakk blindemann med esset, ruter dame ble dekket med kongen og esset. Nå fulgte kløver til kongen og kløver til knekten som vest stakk. Vest tok for spar konge før han spilte ny kløver til blindemanns dame.

 

Nå kunne spillefører ta for ruter 10, spille ruter til blindemanns knekt og kaste en hjertertaper på den 13. kløveren for hjemgang.

Ser dere feilen?

Øst skulle IKKE dekket ruter dame, da vil det ikke lengre være inntak hos blindemann for å hente den fjerde kløveren, bare prøvd.

MEN så kan den som virkelig er våken se om han ikke likevel vinner kontrakten?

 

Hva med å lasjere utspillet. Øst vinner og spiller hjerter tilbake som du også lasjerer. Neste hjerter vinner du med esset. Nå følger kløver til damen og ruter dame. Nå er motspillet sjanseløs da vest ikke har hjerter å spille tilbake når kommer inn på kløver ess og blindemann har spar ess intakt som inntak for den fjerde kløveren

 

Men……. vest må spille SPAR i retur da han kommer inn på hjerter knekt, nå blir det beit da vest kan lasjere kløver to ganger eller stikke den andre og spille ny kløver om spillefører bare tar to runder trumf

 

Katja og Nils vant gårsdagens klubbspilling i Kristiansand. 3-kvelds fadderturnering med god premiering er spennende, Roald Mæsel – Christian Homme leder den så langt, RESULTAT.

 

På dette spillet fra klubben spiller du motspill mot 1NT som VEST. Ditt utspill er spar som løper til makkers tier og spilleførers konge. Fortsettelsen er hjerter ess og hjerter knekt fra syd som går til makkers konge. Spar 5 fra makker i neste stikk går til 6 hos syd og din knekt.

 

Har du en plan for maksimalt antall stikk i motspill her?

 

Ut fra spillet så langt vet vi syd har EDkn i hjerter (makker stikker med kongen). Vi vet at spillefører vil ta for damen så bruke ruter ess som inntak til blindemanns siste hjerterstikk. Makkers 10-5 i spar må være dobbelton. Altså er mottrekket å spille RUTER KONGE!

 

Nå tar du på glimrende vis vekk blindemanns inntak til hjerterfargen. På klubben i går ble det litt kluss og de aktuelle spilleførere fikk 9 stikk!

 

En liten prøve som spillefører kan vel ikke skade?

 

Du har som SYD blitt spillefører i 3NT (jada, neste gang melder vi 4spar). Vest starter motspillet med hjerter 2 (fjerde høyeste i utspill). Den løper til kongen hos øst og ditt ess.

 

Opptellingen viser 5 stikk i spar, 1 i hjerter, 2 i ruter og 0 i kløver for 8 totalt, altså må vi jobbe for å klare kontrakten. Spiller vi kløver viser motparten ingen nåde og tar sine hjerterstikk, så løsningen ligger i ruteren.

 

Men før vi starter på den oppgaven har vi fem sparstikk vi kan hente for å se hva som skjer. Aktuelt så følger vest bare en gang i spar, han kaster tre kløver og en hjerter i sine avkast. Øst følger fire ganger spar og kaster en kløver. Liten hjelp sier du…… eller?

 

Nei nå vet vi alle kortene sier heller jeg! Hvis utspillet var ærlig vet vi vest har 4-kort hjerter og singleton spar. I 95 % av de utspillene jeg møter har utspiller valgt å starte motspillet i sin lengste farge, altså er det lite sannsynlig at vest har en lengre farge enn 4-kort. Når vi samtidig vet om singleton i spar er det kun en fordeling igjen, nemlig 1-4-4-4.

 

Så da spiller vi ruter ess, både øst og vest følger lavt. I neste stikk lar vi ruter knekt seile – ganske riktig så er øst fri for ruter og du kan notere overstikk da den lille tankerekken gir fire ruterstikk og 10 totalt!

 

 

Et gammelt avisutklipp fra 1982!

 

 

 

I 1982 var Mandal BK en stolt klubb i god utvikling.

 

På årsmøte ble det vedtatt å bytte spillelokale for å legge bedre til rette for ikke-røykere.

 

Noen av oss drar vel kjensel på stolte bridgespillere fra bildet?

 

Teddy Knudtzon var en dominerende spiller i Norsk Bridge rundt krigen. Gull i NM Lag i 1940, sølv i NM par i 1942 og landslagsspill er en pen merittliste.

Jeg har ikke lykkes i å finne ut mer enn at Teddy ble født i 1918 og siste resultat på 50-tallet. Skulle noen lesere kunne fylle ut hører jeg fra dere.

 

Dagens spill har Teddys signatur og er et motspill han ville vunnet priser for den dag i dag.

 

Syd ble spillefører i 2NT og vest startet motspillet med spar 2. Teddy satt øst og gjorde seg noen tanker. Den gang var det utbredt med så vel psykemeldinger som utspill så her kunne han ikke stole på noen, heller ikke makker. Teddy regnet raskt ut at makker nok holdt et par honnører ettersom motparten stoppet i 2NT og ettersom spar 10 var hos blindemann satte han opp en felle.

 

Teddy stakk med SPAR ESS og fortsatte med spar 4, syd fulgte med liten og øst vant med knekten. Ny spar gikk nå til Teddys konge.

 

Nå kom selve sukkerbiten da Teddy fortsatte med HJERTER KNEKT, syd la damen og øst vant med esset. Spar 5 ble nå innkassert før hjerter 9 sikret Teddy stikk for sine tre hjerter. Dermed vant motspillet de 8 stikkene spillefører hadde bedt om for 3 beit.

 

Marianne Homme – Jøran Jensen har dominert i Kristiansand BK i høst. Om det er den erfarne (Marianne) eller den urutinerte (Jøran) som sikrer pluss i protokollen vet ikke jeg, men på dette spillet leverte de et flott motspill hvor de sammen sikret en god score da spillefører ikke var helt i modus.

 

Jøran i øst hadde vært innpå med hjertermelding før NS endte opp i 3spar spilt av syd.

 

Hjerter ess i utspill ble fulgt av liten ruter fra Marianne i vest. Liten fra blindemann skremte ikke Jøran som pent nøyde seg med tieren. Jøran fulgte fint opp med hjerter konge som ble trumfet hos blindemann. Trumf dame seilte så rundt i neste stikk og Marianne lot den beholde stikket.

 

Nå var spillefører litt låst hos blindemann og måtte spille kløver til ess fulgt av spar ess og spar knekt. Den stakk Marianne og fridde seg med ruter.

 

Posisjonen ser vi til høyre.

 

Spillefører var i trøbbel. Han måtte ta finessen i ruter da det ikke var noen hjemkomst til hånden for å ta ut trumfen. Dermed vant Jøran også på ruter konge. Og spilte ny ruter tilbake. Dermed var spillefører låst hos blindemann for andre gang og måtte gi Marianne stjeling i kløver for beit!

 

Spillefører skulle beholdt ruterne hos blindemann slik at det i sluttposisjonen var mulig å trumfe seg hjem på den fjerde ruteren for hjemgang, men det er en annen historie! Evt stukket med ruter ess, tatt for kløver konge så spilt ruter dame. Nå har øst kun hjerter igjen og syd vinner sin kontrakt.

 

På dette spillet fikk jeg 3 STIKK MINDRE enn Hatten! Det skal sies at han tryllet godt for å notere sine 10, men jeg var egentlig litt uskyldig i mine 7 stusselige stikk!

 

Som SYD ble jeg spillefører i 2♠ etter meldingene 1♠-1nt, 2♠. Federica Forni er en av våre nye bridgevenner. Hun startet på kurs hos Katja for 1 måned siden! Federica satt vest og startet motspillet med kløver til esset hos Katja Nilsen i øst. Katja spilte ny kløver til damen og kongen hos Frederica. Kløver knekt i neste stikk TRUMFET Katja med spar 9, jeg overtrumfet med knekten. (Legg merke til viktigheten av å trumfe hos Katja, nå bygget hun ett ekstra trumfstikk hos Frederica som nå satt igjen med K 10 x bak min E D x.

 

Men det var ikke over enda, jeg spilte nå hjerter til kongen og spar til damen, Federica vant med kongen og spilte LITEN RUTER.

 

Det er vel unødvendig å fortelle at jeg selvsagt beit på og la liten fra blindemann. Katja vant med damen og dermed var krisen notert. Jentene fikk nå to stikk i spar, 2 i ruter og 2 i kløver for beit!

 

Federica og Katja med et motspill i verdensklasse, redaktøren gikk beit!

Maria og Petter vant gårsdagens klubbspilling i Kristiansand BK. Resultat

 

Men kveldens melding var det Egil Homme som hentet frem på dette spillet. Åpningen 2♦ viste 6-kortfarge og 5-10 poeng, en tradisjonell «svake 2». Forberg hadde en naturlig opplysende dobling da han var for sterk til å bare melde inn 2♥. altarnativt ville «leaping michaels» vært en god konvensjon hvor et hopp til 4♣ hadde varslet om en sterk hånd med kløver og en major (evt definert hjerter).

 

Men nå stjal Egil showet da han meldte 2♥ som er en naturlig spillemelding på sin renons. Egil kunne se på sine kort at motparten måtte være i nærheten av slem og selv i rød mot hvit sone tok han en granatsjanse på at han tålte noen sonebeiter.

 

Både øst og vest var nok mistenksomme på 2♥ meldingen men var ganske fornøyd med å spille motspill i sin beste farge, derfor gikk det pass rundt.

Etter hjerter i utspill hentet motspillet alle 13 stikkene for 0 stikk til spillefører og 8 beit. Det ga 800 i score til ØV som da hadde spill for 7♥ (1510).

 

Dessverre for Egil var det ingen som meldte slem denne kvelden i Kristiansand BK så det ble en smultring på den kreative Venndølen, men i en annen sammenheng ville den nok gitt pluss.

 

1-0 tilpass og 0 stikk ga 0 poeng Egil!

Løsning motspillsproblem fra i går

Motspillsprøven fra i går satte parturneringsspillern på prøve.

Som øst kan du raskt telle opp at makker neppe har mer enn ett ess eller en konge å by på i dette motspillet. Er det så noen trussel sier du og spiller hjerter ganske automatisk?

 

Ja, her må du passe litt på. Hvis makker har hjerter konge kan ikke hjerter snu haste. Det kan være vi setter spillefører på en prøve hvor feks han har et valg i hjerterkapp eller ruterfargen 3-3, men ellers ikke noe stort poeng.

 

Men hva om makker har ruter ess, kan det haste å ta for den?

 

Ja det har det. For det første ønsker du ikke at makker skal legge liten neste gang fargen spilles fra syd i tilfelle spillefører mangler ruter 10 og kan ta en finesse. For det andre er det en stor skvistrussel i de røde fargene om vi ikke straks får hentet ruter ess.

 

Ved bordet spilte øst kløver og da ser vi hva som skjer i diagrammet til høyre (samme med hjerter i vri). Spillefører tok nå sine trumfstikk. Når den siste trumfen spilles fra nord kaster syd ruter 10 og vest er nå skvist. Ruter ess kan han ikke kaste så da blir det hjerter 3. Dermed får syd de siste stikkene på EKD7 i hjerter!

 

Det kunne også være at makkers hjerter ess forsvinner om syd har esset femte i ruter, men da spiller han kanskje ikke liten ruter til knekt?

Det kom et par kommentarer på forrige spill hvor dobbeltkapp var bedre odds, altså å spille på en av honørene i kløver hos vest. Det er selvsagt helt korrekt, men aktuelt sett så hadde du valgt å la kløver 10 seile til kongen og måtte ta stilling til vidre spilleplan derfra.

 

I dag skal du som ØST spille motspill etter at syd åpnet 1 NT (15-17) og syd ble spillefører i 4♠ etter en overføringssekvens. Scoringsformen er PARTURNERING.

 

Makker starter motspillet med kløver 5 (norsk fordeling), den løper via din knekt til kongen hos syd. Spar til ess og spar til kongen hos syd tar med damen fra vest. Nå følger ruter 7 fra syd, vest følger med 3 og du stikker blindemanns knekt med kongen.

 

Hvordan spiller du dette motspillet?

 

Husk det er parturnering så her teller alle stikk, lykke til! løsning kommer i morgen, har du tid og lyst tar jeg gjerne imot et forslag på mail fra deg!

Etter at vest åpnet meldingene med 3♦ løftet til 4♦ av øst, ble du som SYD spillefører i 6♠. Vest starter motspillet med ruter konge, vi vinner med esset (kaster hjerter hos nord) og trumfer en ruter hos blindemann. Spar til kongen er neste trekk, begge motspillere følger (tieren fra vest). På en liten spar i neste stikk kaster vest ruter og nord vinner med sekseren.

 

Klarer vi å score 3 stikk i kløver forsvinner håndens hjertertaper. Vi ber om kløver ti fra blindemann, øst følger lavt det samme gjør vi og vest vinner med kløver konge. Hjerter i neste stikk går til håndens konge.

 

Hvordan spiller du videre?

 

Du spiller selvsagt liten spar til nieren og lar kløver 9 seile. Nå kan du spille kløver til damen, spar til esset og kaste håndens hjerter på kløver ess.

 

Men da gikk du i baret. Som vi ser av kortene til høyre var vest enda lurere enn oss. Vinner vest kløver 10 med knekten har vi ikke annet å spille på enn å la damen seile i neste stikk, det gir oss de ønskete kløverstikkene for hjemgang. Men ved å stikke med kongen skapte vest en illusjon og ga oss en mulighet til å gjøre feil.

 

Dette motspillet ble utført i 1995, det er bare å øve mer folkens!

Gratulerer til HEIMDAL med SØLV i Champions League. Det var mange fine kamper og spill som ga Norge en aldri så liten opptur etter noen sesonger i skyggen i internasjonal bridge.

 

Vi må også gratulere Helgemo-Helness som vant. De startet forsiktig men da de kom seg til sluttspillet våknet vinnerskallene og de var aldri truet etter solid spilling.

 

Jeg samler som kjent på bridgebøker og magasiner. Det har kommet noen henvendelser og samlingen begynner å bli omfattende.

 

Hvis noen mangler utgaver av BIN eller BridgeTidende kan jeg være behjelpelig. Personlig er jeg på leit etter litt eldre utgaver av Bridge World og BridgeMagazine. Ta kontakt hvis du skulle ha noe liggende du ikke har bruk for!

 

Dagens spill er hentet fra 3 divisjon avd F.

 

Du sitter VEST med kortene til høyre og skal spille ut etter et ganske hverdagslig meldingsforløp.

 

Hva tenker du kan være drepende utspill etter disse meldingene?

 

Den aktuelle Vest valgte ganske naturlig å angripe i sin beste farge og hentet frem kløver 10.

 

Men det var ENESTE utspill som ga kontrakt! Se hele given til høyre. Spillefører vant med damen hos blindemann, tok sine 7 stikk i spar og kløver ess for hjemgang.

 

Som vi ser ga ikke bare kløver inntak til bindemann, men det ga også det niende stikket! Du kunne til og med startet motspillet med spar, og spillefører var bare 8 stoppstikk.

 

Vi lar aktørene være anonyme, men jeg aner at SYD fikk seg en grei latter, vest rister vel på hodet enda?

 

Det var en svært aktuell 3NT av nord, ingen andre noterte utgang NS på disse kortene!

Heimdal leverte en flott roun-robin i Champions league og spiller i morgen Semifinale mot et sterkt nederlands lag.

 

Helgemo-Helness spiller for Monaco og møter de tyske mesterne i sin semifinale.

 

Følg kampen på BBO eller livescore HER

 

Frankrike har de siste mesterskapene vist styrke med et nytt sterkt landslag. Forrige generasjon som viste tilsvarnede kvalitet var 80-90-tallets franske landslag anført av «le cigar» - Paul Chemla.

 

Idag tar vi et lite dykk tilbake til 1992 hvor nettopp Frankrike og Chemla vant Bridge Olympiaden. Finalen var en klassiker hvor USAs førsterekke med Hamman, Wolff, Meckstroth, Rodwell, Rosenberg og Deutsch. På vinnerlaget spilte Chemla, Perron, Levy, Mouiel, Adad og Aujaleu.

 

Vårt utvalgte spill var en av bridgehistoriens mest spesielle. Wolff åpnet 2♥ som en klassisk Flannary. Det betyr en åpningshånd med nøyaktig 4-kort spar og minst 5-kort hjerter. Etter to passer var søkelyset på Perron. Han hentet like greit frem en opplysende dobling da han så faren for at Chemla satt med en god hånd og hjerter. Historien sier ikke så mye om sitasjonen, men jeg tror Chemla smattet litt ekstra godt på sigaren når han så makkers dobling, det føltes nok godt å si pass.

 

Chemla startet motspillet med spar ess, nå 109 i trumf kom hos blindemann var den naturlige fortsettelsen i stikk 2 hjerter dame.

 

Oppgaven for Wolff var håpløs og de endte kun med stikk for EK i trumf samt ruter ess for 5 beit og 1100.

 

I lukket rom spilte USA 4♠ fra Nords hånd, noe som endte med en beit.

 

Le cigar var og er en bunnsolid bridgespiller

HEIMDAL representerer Norge i Champions Cup som arrangeres fra torsdag til søndag.

 

For Heimdal spiller Allan Livgård, Terje Aa, Glenn Grøtheim, Petter Tøndel, Jan Tore Berg og Per Erik Austberg.

 

Resultat følger dere HER

 

Atle Stray er en dyktig bridgespiller. Han er mest å se i lokale turneringer på Sørlandet, og gjerne med sin fru Inger Lene. På dette spillet var Atle våken i sitt motspill etter å ha vært litt unøyaktig tidlig i spillet.

 

Syd ble spillefører i 3NT og en liten hjerter var utspillet fra vest, den løp til tieren og kongen før ruter konge gikk i neste stikk. Atle skulle nok lasjert de to første ruterne, men han stakk kongen og spilte hjerter som gikk til knekten hos vest. Hjerter ess og ny hjerter var fortsettelsen og syd kom inn på damen.

 

Slik kortene sitter kan syd nå spille ruter fra topp (vest må kaste hjerter), men syd trodde ruterfargen ikke oppførte seg etter motspillet og satset på at kløveren ordnet seg. Derfor fulgte ruter til knekt og kløver til damen. Nå fulgte kløver ess og kløver til Atle konge. Dermed var ruter dame inntak for den godspilte kløverfargen og hjemgang kunne noteres.

 

Neida, Atle kastet KONGEN under kløver ess så det var vest som kom inn på kløver knekt og kunne ta beiten med den godspilte hjerter fireren!

 

Atle jobber til Daglig med design og utvikling av lager og næringsbygg i BULK Eiendom. Ryktene sier han er like dyktig der som i bridge!

 

Wiggo Nordskag leder 4 divisjon i Vest Agder etter halvspilt serie. Wiggo spiller på SØM sammen med Per Skretting, Roy og Jorunn Olsen.

 

Wiggo ble som SYD spillefører i 3NT og var en av få som vant sin kontrakt i 4 divisjon. Vest startet uheldig motspillet med spar konge som løp til håndens ess. Hjerter ess ble så fulgt av hjerter til syveren og tieren hos øst. Ny spar gikk så til knekt og dame før nok en spar ble vunnet med håndens tier.

 

Neste trekk var kløver fra hånden, da vest fulgte lavt bestemte Wiggo seg for at kongen satt i øst så han nøyde seg med åtteren fra nord og øst vant med tieren. Ruter i neste stikk løp til damen hos nord. Nå fulgte E K i ruter og posisjonen ser vi til høyre.

 

Wiggo trengte 3 stikk for å vinne sin kontrakt, det løste han greit med å spille hjerter til kongen og ny hjerter. Øst vant med damen, men måtte nå spille kløver fra kongen som sikret Wiggo de to siste stikkene med ess og dame.

 

Boris Schapiro var en karakter. Han ble beskrevet som temperamentsfull og humørsyk, noe som ikke forsvant med årene.

 

Etter at Schapiro fylte 90 spilte han fortsatt aktivt og ved et bord ropte motspilleren på turneringsleder da de mente Schapiro var ufin i sin utskjelling av makker. Turneringsleder dro på smilebåndet da han så Schapiro ved bordet og sa

 

«vi har innvilget en ekstra tolleranse for spillere over 90 år»

 

En av mange kommentarer Schapiro var kjent for var når han fikk nye kvinnebekjentskaper til bridgebordet

 

« hva med et lite utroskap?»

 

var en frekke, men også litt humoristiske kommentar fra verdensmesteren.

"The Sheriff of Bridge"

 

Tommy Gulliksen og Trond Høines lagde en dokumentar om Boye Brogelands kamp mot juks på den internasjonale bridge-scene.

 

Dokumentaren er nå oversatt til Engelsk og lanseres i disse dager.

 

Den kan ses på DENNE linken som «pay pr view».

Terence Reese med 3 fingre på kortene under VM i 1965, ble han et uskyldig offer for Amerikansk misunnelse?

The Great Bridge Scandal

Vi har det siste året har opplevd et jordskjelv på den internasjonale bridgescenen hvor noen av de mest meritterte makkerpar er anklaget og dømt for juks. Det var et vel så stort skjelv tilbake i 1965 da verdens ledende makkerpar, Reese-Schapiro ble anklaget og dømt for juks. Makkerparet hadde vunnet 4 EM og 1 VM og var av mange regnet som det absolutt sterkeste makkerpar i perioden etter andre verdenskrig og frem til VM i 1965.

The Great Bridge Scandal er tittelen på boken ført i pennen av Allan Truscott som dokumenterer alle bevis og hvordan saken mot Terence Reese – Boris Schapiro ble ført. Jeg anbefaler alle å lese boken som kanskje kan sette noen hendelser i et bedre perspektiv.

 

I hovedtrekk var dette momentene i saken mot Resse og Schapiro

 

  • De ble anklaget for å vise antall hjerter med hvor mange fingre de holdt på fremsiden av kortene

 

  • Flere personer (Britiske lagledere, nære bekjente, motstandere og WBF offisielle) gjorde uavhengige notater mens de bakspilte makkerparet i VM 1965 etter at mistanke om illegale signaler var blitt rapportert. I all hovedsak stemte antall fingre med hvor mange hjerter som var utdelt!

 

  • Da bevisene ble lagt frem mot slutten av VM i 1965 trakk England seg fra mesterskapet, makkerparet ble utestengt av WBF.

 

  • England satte ned sin egen kommisjon som skrev «The Foster Report». Her ble alle bevis forkastet og Reese-Shapiro frikjent, noe WBF ikke anerkjente. Onde tunger vil ha det til at rapporten ble finansiert av kilder som støttet Reese-Schapiro og derfor ikke kunne anses subjektiv.

 

  • Terence Reese skrev en bok (Story of an accusation) hvor det påståtte juks fikk det glatte lag og egen uskyld bedyret. Reese la opp sin spillerkarriere i 1970. Han fortsatte sin journalist/forfatter karriere og ble en av historiens mest annerkjente bridge-skribenter. Reese døde i 1996.

 

  • Til sammenligning med noen av de dømte i vår tid var Reese ved flere tidligere anledninger under etterforskning for juks. Han ble utestengt fra enkelte spillklubber i London tidligere i karrieren.

 

  • Reese hevdet å ha funnet opp et system for juks som ingen kunne slå. Det gikk så langt at han utfordret et expertlag hvor Reese og lagkamerater skulle jukse. Hvis motspillerne klarte å avsløre signalene tapte Reese, hvis ikke ville det beste lag vinne.... kampen ble ikke arrangert da Reese sine lagkamerater trakk seg av etiske årsaker!

 

  • Boris Schapiro spilte kun robberbridge etter 1965. Han gjorde et comeback i 1998 og vant VM for veteranpar i en alder av 88 år! I 1999 vant Boris Shapiro den engelske mesterturnering «Gold Cup». Schapiro døde i 2002.

 

  • I 2005 hevdet en journalist (venn av Reese) at Reese hadde innrømmet jukset som en del av et større eksperiment. Reese ønsket å dokumentere at det var fult mulig å jukse seg til seier i spill og planen var å skrive en bok om dette. Innrømmelsen hadde kommet med to betingelser, den skulle publiseres etter at Reese og Schapiro var gått bort og det måtte minst være 40 år siden 1965!

 

Ole Fuglestad har ikke spilt like aktivt som sin fru Ann Karin. Men på dette spillet fra helgens 4 divisjon sto han ikke tilbake for noen da han hentet frem et motspill i øverste klasse.

 

Ole startet motspillet med ruter dame, blindemanns konge vant makker med esset og syd fulgte med femmeren. Makkers fortsettelse i neste stikk var ruter 7, syd fulgte med åtteren og Oles knekt vant stikket.

 

Det er lagkamp og arbeidsoppgaven er å beite kontrakten, hvordan ville du fortsatt fra Oles hånd i stikk tre?

 

Ole leste posisjonen perfekt da han fortsatte med LITEN HJERTER!

 

Makker Calle Knutsen gikk pent opp på kongen og oppfattet selvsagt Oles budskap, ruter kom derfor tilbake til stjeling hos Ole. Dermed var det tryllet frem en beit i en kontrakt de fleste fikk hjem.

 

Nå skal du få prøve deg som spillefører i 6♦ fra SYDS hånd.

 

Vest starter motspille med spar 6, så tar du over.

 

Blindemann vinner utspillet med spar konge. Du burde bli litt skeptisk når vest starter motspillet i langfargen til blindemann, det betyr ofte singleton.

 

For å vinne kontrakten må ruterfargen fordeles seg 3-2 hos motparten og hjerterfargen må gi 5 stikk. Beste spilleplan er derfor å spille hjerter ess fulgt av hjerter til stjeling får du tar ruter dame, konge og ess. Nå spiller du hjerteren fra topp (ser den sitter 4-3) før du må treffe kløverfargen i neste stikk.

 

Det er bare et gjettverk sier du. NEI det er det absolutt ikke. Tenk hva som har skjedd så langt. Vest har startet motspillet med singleton spar, det ville han vel ikke gjort med ett ess på hånden? Han har opplagt prøvd å få en stjeling og treffe makker med trumf ess eller spar ess. Ettersom vi har meldt slem «vet» vi at det er øst som har det utestående esset. Du spiller derfor kløver til tieren og noterer hjemgang!

 

Audun Noraas meldte og spilte hjem 6♦ sammen med makker Finn Nilsen.

Vi møtte en stolt og fornøyd nybakt stormester fra Vennesla under gårdagens 4 divisjon i Agder.

 

Roy Olsen spiller i år 4 divisjon men det har ikke stoppet innsamlingen av mesterpoeng. Roy vant akkurat nok poeng under gårdagens spilling til å passere de magiske 700 mesterpoeng hvorav 400 må være forbundspoeng.

 

Vi gratulerer Roy som stormester

 

4 divisjon ledes av lag FISKENE (Skarpholt, Skarpholt, Borøy og Pedersen)

Livescore fra 3 og 4 divisjon er oppdatert på NBFs sider HER

 

For Agder er det følgende linker som har mest interesse:

 

3 divisjon avd H 3 div avd I

 

Til helgen er det 3 og 4 divisjon. I Vest Agder står det 18 lag på deltagerlisten og jeg har satt mine tre favoritter til opprykk i uthevet skrift på oversikten.

 

Til høyre ser vi noen av årets favoritter i god driv fra tidligere divisjonsspilling!

Idag har du meldt hardt og endt opp i 6♠ som SYD.

 

Vest starter motspillet med ruter 9 som løper til din konge. Spar konge ble fulgt av spar til esset, knekten falt fra vest, men damen kom er fortsatt ute.

 

En oppsummering viser nå at vi må gi bort ett stikk i trumf, og uansett hvordan kløveren sitter må vi vel tape ett stikk der (kongen kan være singleton) , altså ligger dette an til en beit?

 

Nei her er det sjanser for hjemgang hvis vi kombinerer elinimasjon med innspill! Istedet for å stjele hjerter hos blindmemann må vi spille hjerter til damen fulgt av hjerter ess. Aktuelt går det fint! Neste trekk er kløver dame til kongen og ess før en kløver går til knekten.

 

Nå tar vi E-D-kn i ruter og posisjonen er som til høyre.

 

Ruter til syveren kan øst trumfe, da må han spille hjerter til dobbeltrenons slik at kløvertapren forsvinner fra en av hendene! Hvis øst velger å kaste hjerter på ruteren blir skjebnen den samme da spillefører frir seg i trumf. Øst kommer inn på trumf dame, men må spille hjerter til dobbeltrenons for hjemgang!

 

Idag har du blitt spillefører som SYD i 3nt uten at motparten har vært aktive i meldingene.

Ruter dame i utspill fra vest løper til kongen hos syd.Ved ett av bordene i 1 divisjon tok spillefører et raskt blikk på kortene før han hentet 4 stikk i spar (den satt 3-3). Kløver dame var fortsettelsen og nå kastet øst hjerter! Syd gikk opp på esset før han spilte ny kløver til kongen hos vest. Motspillerne tok nå sine fire stikk i ruter for en beit.

 

Hadde du kombinert mulighetene bedre, hvis det var en annen mulighet for hjemgang?

 

Teller vi opp stikkene kan det se ut som vi må sette vårt håp i kløverfargen, men hvis sparfargen gir fire stikk har vi ruter konge og kløver ess samt hjerter ess som sikre stikk. Altså 7 i total.

 

Hvis hjerter konge sitter hos vest får vi også på knekten for 8 stikk. Men hva om kongen er singleton eller doubleton i hjerter hos vest? Da får vi vel 3 stikk i hjerter ved å spille hjerter til knekt så ta for ess og se kongen falle. Men da må vi beholde ett inntak på hånden for å kunne hente hjerter dame.

 

Kombinasjonen blir da spar til damen i stikk 2 fulgt av kløver dame. Hvis øst følger lar vi damen seile. Men aktuelt så kaster øst hjerter. Da stikker vi med esset og spiller hjerter til knekt fulgt av hjerter ess. Vest må følge med kongen og nå følger spar til kongen, hjerter dame og spar til ess. Det blir 9 stikk og hjemgang.

 

Jeg har den siste tiden fylt på med bøker til biblioteket og begynner nå å få en anseelig mengde bridgeliteratur.

 

Samlingen av BIN mangler nå kun nr 6 – 1979 og de andre magasinene er fylt godt opp. Har endog en kasse med overskuddsmagasiner så det er gode mugigheter for å bytte hvis noen har hull i sine samlinger jeg kan hjelpe til med.

 

Jeg har også fått en rapport fra en undersøkelse i 1984 hvor «det norske folk» ble spurt om de spilte bridge med noen tilhørende spørsmål.

 

Undersøkelsen ble utført av Norsk OppinionsInstitutt AS og rapporten er fyldig. Instituttet intervjuet 1000 mennekser fra 15 til 80 år. Disse ble nøye utvalgt med hensyn til geografi, yrker osv. Altså skulle det representere et bilde av det norske folk i 1984.

 

Til høyre kan dere se forsiden, ca 12 % sa de spilte bridge fra tid til annen. På den tiden var det ca 4 millioner nordmenn, altså 480 000 nordmenn spillte bridge regelmessig eller fra tid til annen i 1984!

 

En morsom rapport å ha, den får en god plass i bokhylla!

 

SM 2017 finner dere på egen side i menyen, følg ellers i ARKIVET for tidligere skriverier