I 1985 ble Europamesterskapet arrangert i Salsomaggiore i Italia. Det ble et spennende mesterskap hvor Østerrike stakk av med tittelen bare 2 VP foran Israel med Frankrike på tredjeplass. Norge var representert med Helness, Aabye, Voll, Støvneng, Mæsel og Mæsel, de ble nr. 9.
Særlig det Franske laget skulle vise seg å bli et spennende bekjentskap. Etter seier i foregående EM kom det nå inn noen nye spillere som skulle prege de kommende mesterskap med spillere som Chemla, Perron, Lebel og Soulet. I bulletinen var det tydelig at Frankrike var ansett for å være favoritter, tegningen som er hovedbilde i denne artikkelen var med i første bulletin (du kjenner kanskje igjen noen franskmenn?).
Bulletinene fra mesterskapet er fin lesning for den som ønsker å prøve seg på internasjonalt toppnivå, de spilte kortene sine vel så bra den gangen som dagens toppspillere.
Nylig avdøde Jean-Paul Meyer var en aktiv spaltist i datidens bulletiner. Han forfattet en artikkel om dagens spill hvor en av de franske stjernespillerne, Michel Perron, var i hovedrollen. Artikkelen ble belønnet med andreplass i Brillancy Prize – kåringen av turneringens beste spill.
Michael Perron har en lang rekke resultater å vise til, blant annet gull fra Bermuda Bowl i 1997, OL i 1980 og 1992 samt EM par i 1985. I hoveddelen av sin karriere spilte Perron sammen med den legendariske Paul Chemla.
La oss ta en titt tilbake på 1985, spillet ble referert i bulletinen
Vest spilte ut en liten hjerter som Perron vant med damen hos blindemann. Ruter ni i neste stikk trakk damen fra øst, Perron vant med esset. Ruter knekt stakk øst med kongen (vest fulgte begge ganger) og hjerter 8 tilbake stakk vest med esset for å spille ny hjerter, øst fulgte med hjerter 3.
Perron tok for ruter åtte, øst kastet en spar.
Da var det tid for en liten opptelling. Perron hadde to stikk i hjerter, tre i ruter og to sorte ess for syv totalt. Altså måtte han ordne seg med to til. Det var rikelig med muligheter i både spar og kløver, men hvem ville du valgt?
Motspillet så langt tydet på 5-kort hjerter hos vest, sammen med 4-kort ruter begynte kortene å tegne seg. At han ikke lasjerte den andre hjerteren tyder vel på at han har et inntak, når han ser kløverfargen hos blindemann må det nesten være kløverkonge han passer på.
Når øst kaster en spar var det også klart at kongen i spar ikke satt annen hos øst.
For å kombinere sine muligheter hentet Michel Perron frem en fin variant, han spilte spar til ESSET. På den måten fikk han med seg en liten mulighet for at kongen var singleton hos vest, samtidig som han vinner 3 spar stikk og sin kontrakt hvis ikke øst startet spillet med kongen femte i spar ved å spille spar til knekten. Skulle det vise seg at øst har kongen femte er siste sjanse et innspill i spar mot øst og håpe han har kløver konge, noe som nesten er helt usannsynlig med vests motspill.
Michel Perron ble belønnet rikelig, spillet så ut som dette
Vest måtte pliktskyldigst følge med spar konge under esset. Dermed kunne Perron notere hjemgang med sine tre stikk i spar, to i hjerter, tre i ruter og kløver ess.
Ved det andre bordet stoppet Finland i 2NT som de vant, det ga Frankrike 7 imp.