Kombinerer du dine sjanser

Har du et våkent øye som spillefører vil se muligheter som kan kombineres for sammen å gi deg beste odds for hjemgang.

I dag spiller du lagkamp og har meldt deg frem til 3NT med følgende resusser

Vest spiller ut spar 2 (norsk fordeling), øst følger med knekt og du vinner med kongen.

Hvordan vil du spille kortene videre herfra?

_______________________________________________________________

Ja, ja, ren gjettekonkurranse tenker du. En opptelling viser 1 stikk i spar, 2 i hjerter, 3 i ruter og 2 i kløver for 8 totalt. Du må altså finne det niende stikket i kløver eller hjerter.

I utgangspunktet er det 50 % sjanse når du tar en finesse. Her har du 7 hjerter og 8 kløver, så det er en bitteliten ekstra sjanse for at damen faller singleton i kløver enn i hjerter.

Så da spiller du kløver konge og kløver 9 som seiler rundt, for da fanger du damen fjerde hos øst sier du?

å nei, så lett er det ikke. Leste du ikke overskriften som ga deg et veldig så klart hint?

nei her handlet det om å kombinere dine sjanser. Du skal derfor spiller kløver konge, kløver til ESS. Hvis damen faller har du vunnet din kontrakt. Skulle ikke kløver dame falle bytter du over til hjerter og spiller hjerter konge fulgt av hjerter 10 som du seiler.

på den måten har du 50 % sjanse for at hjerter dame er hos vest og i kløver har du 5,6 % sjanse for at damen faller singleton og ca. 30 % sjanse for at den faller annen. Du må også regne de gangene riktig motspiller ikke har kløver slik at du kan finesse damen uten risiko, det er 2 % av gangene.

Sånn omregnet vil det si at ved å ta for kløver ess-konge vil du 65 % av gangene ikke få damen på, nå vil du lykkes 50 % av gangene ved å finne hjerter dame som da gir det rundt 70 % sjanse for suksess.

Kortene var fordelt som dette

Bommet du kløverfinessen ble det beit, men fulgte du kombinasjonen ble det fortjent heder og ære for hjemgang.

hvordan ville du forresten spilt kortene hvis vest spiller ut ruter?

Da blir du «tvunget» til å spille kløver konge og kløver 9 som seiler rundt. Vest finner med damen, men nå er spar konge beskyttet for gjennomspill og du finner din kontrakt med 4 stikk i kløver, 3 i ruter og 2 i hjerter!

Bridge er et herlig spill, ikke sant?