Bridgefestival | Magefølelse eller teknisk riktig variant?

Bridge handler om å gripe de mulighetene meldinger, spill og motspill byr på. Av og til kommer det sjanser man ikke egentlig har på grunn av en feil eller at en motspiller ikke helt ser sitsen og må velge.

Fra NM Monrad LAG kommer dette spillet hvor jeg måtte vurdere muligheter for hjemgang, skulle jeg spille på en glipp i motspillet eller skulle jeg holde meg til den faktiske sjansen spillet ga.

3 NT i syd måtte sies å være en ganske normal kontrakt. Spar 2 i utspill fra vest var norsk fordeling og satte press på spilleføringen.

Hvordan ville du spilt for å ha best mulig sjanse til å vinne 9 stikk?

Fire stikk i ruter og to i spar syntes å være toppstikkene, altså måtte det ordnes 3 til. I kløver må motparten komme inn to ganger før det blir noen stikk og da rekker de å hente beiten med 3 stikk i spar, altså måtte hjerter være løsningen.

Beste sjanse syntes å være E D x hos øst, jeg stakk derfor utspillet med spar konge og ba om hjerter 9 fra blindemann, øst gikk opp med ess, vest fulgte med 7. Øst spilte mer spar som trakk, dame og ess.

Hjerter 8 ble spilt fra blindemann og øst fulgte med hjerter 5, hva tenker du om dette?

Hvis øst har startet med E D 5 betyr det at vest la 7 fra 10 7 4.  En liten sjekk på systemkortet forteller også at de spiller høy smith, altså ville høy-lav i hjerter indikert av vest liker utspillet i spar. Det høres rimelig ut.

En annen ting er vel at skulle øst ha E D 10 5 og vest 7 4 har vest gjort det enkelt for øst ved å legge 7 første gang. Nå kan da øst bare dekke blindemanns hjerter med D og 10 slik at femmeren vokser til stikk.

Så er spørsmålet, kan jeg spille på at øst har snorket og ikke sett makkers hjerter 7 slik at jeg skal la hjerter 8 seile. Eller vil det fortsatt være beste løsning å satse på 3-3 med E D 5 hos øst?

Vel, jeg hadde lyst til å satse på snorkingen, men falt ned på 3-3 sitsen og la hjerter knekt. Men da ble det beit, kortene så ut som dette

Som så mange ganger før hadde en glipp i motspillet gitt meg en mulighet som egentlig ikke var der. Jeg skulle fulgt magefølelsen og latt hjerter 8 seile, men nå måtte jeg i stedet notere – 1 og uavgjort spill.

Det er dette bridge handler om, å tørre å spille på feil fra motparten og sette de på prøve. Jeg, mitt nek, stolte for mye på motspillet.

Nok en tapt mulighet å ta med på bridge-CV’n