NM PAR 2017 | Erik Høie fra 1965 – Bedre blir det ikke!

Erik Høie og Louis Andre Strøm - Ett av tidenes sterkeste makkerpar i Norsk Bridge

Så er NM PAR endelig tilbake i Stavanger. En by og region med en stolt bridgehistorie. Her har de alltid fostret storspillere som har satt sitt preg på norsk bridge. Selv om vi må si storhetstiden i etterkrigsårene kan bli vanskelig å hente frem igjen er Stavanger en bastion i Norsk bridge. Det blir spennende å se om årets representanter kan hente frem storspillet og kjempe om medaljer. Vi gleder oss også til å ta imot Rogalands ny-opptrykkede lag i 1-divisjon. Kanskje er dette starten på en ny Rogalands storhetstid i norsk bridge?

Følg NM PAR 2017 på denne linken

For å ta et lite tilbakeblikk i NM historien trekker jeg frem den spilleren som fremsto som den store ener, Erik Høie. Erik Høie var en ener i sin tid og en av de beste bridgespillere Norge har hatt. Sammen med Lois Andre Strøm herjet han norsk bridge på 50- og 60- tallet. Gutta var fast inventar på landslaget og plukket med seg medaljer både internasjonalt og nasjonalt. Eriks makker Louis var kanskje mer kjent da han var skribent og mer synlig. Og Louis var en svært dyktig bridgespiller, men jeg tror ikke han hadde blitt fornærmet når jeg omtaler Erik som kanskje Norges sterkeste i den perioden han var på topp.

I NM par vant Høie-Strøm 3 gull, 2 sølv og 2 bronse som makkerpar på sine 14 finaler. Det er få som kan måle seg med en slik historikk, og vi kan med rette sammenligne Høie-Strøm med dagens stjernepar Helgemo-Helness i suverenitet.

Som en liten hylles til Stavangers store bridgestjerne Erik Høie har jeg hentet en spilleføring fra NM PAR i 1965 – Høie-Strøm vant NM PAR dette året på dramatisk vis. De ledet turneringen kun en gang, etter siste spill!

Dette ble omtalt som NMs beste spilleføring, den hadde nok stått seg bra også i NM PAR 2017!

Som vi ser ble Erik Høie spillefører i 4 etter ett kompetitivt meldingsforløp.

Ruter konge i utspill ble fulgt av ruter ess som Høie trumfet. Nå fulgte hjerter konge til ess og ruter dame som igjen ble trumfet. Kløver til kongen ble fulgt av spar knekt som løp til damen hos vest.

Nok en ruter gikk til trumf hos spillefører før hjerter dame trakk ut motpartens trumf.

Høie hadde nå skaffet seg god telling på motpartens kort. Han kunne se at øst var den som eventuelt kunne komme under press. Løsningen på det var å overføre sparholdet til øst.  Dette løste Høie pent da han fortsatte med SPAR KONGE, vest fulgte med ess og blindemann trumfet.

Posisjonen hadde nå blitt denne:

Sparholdet var nå overført til østs tier og nå satt han der sammen med hold i kløver.

Høie ba nå om hjerter knekt fra blindemann og da var vest skvist i de sorte fargene. Han måtte håpe at makker holdt spar 9 og kastet spar 10. Men Høie tok da de tre siste på kløver dame, kløver ess og spar 9 for hjemgang.

Det er slike spilleføringer som får et bridgehjerte til å smile. Jeg håper vi får en slik skvis i NM PAR 2017 til ære for den gamle storspiller Erik Høie.