Norske Legender | Olav Eide – Medaljegrossist og stamfar til Eide-eventyret i Norsk bridge

Olav Eide (nede til venstre) med lagkameratene Gunnar Haugen, Odd Larsson, Jens Magnussen og Eilif Andersen

Olav Eide representerte Osloklubben Sinsen i sin bridgekarriere og vant hele 5 nm titler for LAG (1946, 1948, 1950, 1960 og 1968). Det er ikke sikkert alle har hørt om Olav, men han representerte Norge som landslagsspiller og var en av de mest anerkjente spillerne i etterkrigstidens Oslo.

Olav var nest eldst av 5 søsken, familien flyttet fra Bergen til Oslo på 30-tallet. Hans yrkesbakgrunn var som murmester i farens firma, men Olav hoppet av familiebedriften og jobbet fra 50-tallet som Distriktssjef for Norsk Oljekonsum (forløperen til Norol). Her var Olav Hovedansvarlig for salg og utvikling av bensinstasjoner sør for Oslo (Buskerud til Agder).

Olav giftet seg og fikk familie. De bodde ett år i Skien, men flyttet tilbake til Oslo for å være nærmere resten av familien.

Olavs tre sønner ble også dyktige bridgespillere. Selv om Olav var glad i sin kjære hobby ønsket han ikke at guttene skulle begynne å spille for tidlig da det kunne gå utover utdannelse og karriere. Lars forteller de var med som kortbærere og fikk litt innføring i spillet, akkurat nok til at interessen etablerte seg hos de små guttene.

Geir (født 1952) flyttet til Sverige. Her etablerte han familie og fikk to barn. Geir var en habil bridgespiller, men ikke like aktiv som sine to brødre. Lars forteller at de på 70-tallet spilte en SM-finale for junior sammen i Ørebro. Dessverre døde Geir av Hjerneblødning bare 33 år gammel.

Harald (født 1954) flyttet tidlig til Sverige og opplevde suksess i næringslivet. Men han er svensk mester i bridge. Etter en tid uten bridge har nå som pensjonist tatt opp igjen bridge

Lars (født 1956) er kanskje den vi kjenner mest som nybakt Europamester og en av våre absolutt beste spillere. Lars var så vidt tenåring da faren brått døde i 1970. Etter farens død begynte bridgeinteressen for alvor å melde seg hos Lars og jeg vil tro mange av farens bridgevenner ble læremestere. Lars ble nestor på juniorlandslaget og vant EM i 1980, her hadde han blant annet med seg den noe yngre Tor Helness som helt sikkert fikk lært litt av Lars.

Lars etablerte seg på 80-tallet med familie på Hamar og det var for alvor her Eide-familien satte sitt preg på Norsk bridge. De fire guttene til Lars og Lisbeth ble etter hvert introdusert for bridge og har alle vært markante på våre juniorlandslag med blant annet VM Gull! Det har etter hvert tikket inn «voksen» medaljer for gutta og vi kan med fulle si at tredje Eide-generasjon ved bridgebordet absolutt har levd opp til bestefars meritter.

Lars har brukt det meste av sin fritid til å stille opp for norske juniorspillere og har høstet suksess som kaptein for aldersbestemte lag. Foruten å se sine egne sønner spille seg opp til toppnivå er det flere av dagens toppspillere i Norge som har gått sin bridgeskole hos Lars. Han er på mange måter en læremester for de fleste av norske juniorer de siste 15 år.

Uten at jeg har oversikt vil jeg tro familien Eide blir vanskelig å nå opp til i totalt medaljefangst. Ikke bare er skuffen full av medaljer, men både Lars og alle hans fire sønner har alle vunnet mesterskap. Her finner vi NM, EM og VM gull!

I skrivende stund er enda en ny generasjon Eide på gang. Begge døtrene til Geir har fått sønner og de har selvsagt valg en navnekombinasjon hvor Olav er med.

Lars fikk sitt i år sitt første barnebarn, navnevalget var heller ikke vanskelig for far Petter – gutten skal hete Olav Eide!

Det var litt av et bridgeeventyr den dyktige Olav Eide startet på 60-tallet da han noe skeptisk introduserte sine tre sønner for bridgens finesser og mysterier. Hadde han blitt fortalt det ville gi både NM, EM og VM gull ville han nok hatt sine tvil.

Men sånn ble det og vi kan vel bare ane hvor stolt Olav ville vært om han hadde fått oppleve familiens bridgemeritter.


Fra 1945 har jeg hentet dette spillet hvor «stamfar» Olav viste frem sine kunster i en tøff kontrakt.

Olav var som SYD blitt spillefører i 7NT, utspillet fra vest var ruter konge. Hva er dine sjanser?

Olav trengte at kortene satt riktig og fortsatte med spar til damen som vant stikket. Nå tok han også for spar ess før kløver ble spilt til buns. Vest kastet spar og holdt ruter/hjerter, øst hjerter/spar.

Posisjonen da den siste kløveren ble spilt fra syd var denne

Vest måtte kaste hjerter, nord kunne kaste ruter knekt og dermed var øst fanget i skvis. Han satt nå alene om spar og hjerter holdet og måtte gi opp.

Hjemgang i 7NT ble en hyggelig score å ta med seg til sammenligningen.

Olav var heldig da vest kastet spar på kløverstikkene, han kunne brutt skvisen ved å holde spar/ruter, men det var likefult en perfekt gjennomført skvis av den dyktige Olav Eide for over 70 år siden!