Yeh Bros Cup: Helgemo sniffer sitsen

Geir Helgemo

Fra Yeh Bros Cup har vi hentet dette spillet hvor selveste Geir Helgemo brukte sunn fornuft til å hente 10 imp.

Som vi ser av meldingene bar det seg til 4♥ for Geir og Tor, det gjorde det for øvrig hos nesten alle de andre bordene også.

Kløver 7 (norsk fordeling) i utspill fra vest trakk kongen hos nord og esset fra øst. Øst fortsatte med kløver knekt (vest fulgte med fireren) før ruter gikk til damen, konge og ess.

Geir fortsatte med hjerter til håndens konge som vant stikket. Nok en hjerter gikk så til blindemanns knekt og esset hos øst. Ruter fra øst vant Geir med knekten før han tok ut trumfen med damen (vest kastet kløver 8).

Dermed måtte Geir vinne resten av stikkene og løse sparfargen uten taper. Isolert sett vil beste spillemåte være spar ess fulgt av spar til knekten, men verdens beste bridgespiller tenker litt lengre. Helgemo tok derfor en liten opptelling:

  • Øst, som har passet i åpning, har vist hjerter ess, kløver ess og kløver knekt.
  • Utspillet tyder på 4-kort kløver hos vest og 5-kort kløver hos øst.
  • Hvis øst har spar dame vil han i så fall ha 11 poeng og 5-kort kløver –> det ville øst normalt åpnet med?

Ganske enkelt, og ganske fornuftig resonnement de fleste kunne matchet?

Basert på dette fortsatte Geir med SPAR KNEKT, da vest fulgte med treeren lot han knekten seile.

Det skulle vise seg innbringende da hele given så slik ut:

En liten skjønnhetsfeil var det (kanskje) av Fredrik Nystrøm da han fortsatte med kløver knekt i annet stikk. Men det er ikke så lett å vite at nøkkelen var å skjule honnørene, uansett ville nok Geir plassert kløver knekt hos øst etter utspillet og funnet ut av sitsen.

Så lett, men likevel så vanskelig. Belønningen ble 10 imps til Monaco som er med og kjemper om store pengepremier i Tokyo.

Følg turneringen HER