Belladonna krevde sitt…

Italienske Giorgio Belladonna (1923-1995) er av mange regnet som tidenes beste bridgespiller. Han vant 13 VM, 3 OL og 10 EM! Han var en av de første toppspillere som utviklet sterk kløver til å bli slagkraftig på toppnivå. 

At det var krevende å spille med Belladonna sier seg selv. Han var svært engasjert og alltid i godt humør, men han sa nok ifra om en melding eller en spilleføring ikke var som den skulle. 

På dette spillet fra 1959 får vi se at han også krevde maksimalt motspill av sine lagkamerater. Historien er fra en treningskamp mellom Italia og USA. Belladonna hadde spilt halvrunden i lukket rom og var tidlig ferdig. Da dette spillet kom på overføringen i rama satt Belladonna som tilskuer i salen.

USA havnet i 2 som SYD. Det ser ut som en kontrakt som er ganske dødsdømt, men den Italienske vest staret motspillet med hjerter knekt, damen fra nord dro kongen hos øst og esset fra spillefører.

Kløver i neste stikk trakk konge og ess. Spar knekt i vri gikk til dame og ess før ny spar løp til tieren og kongen. Hjerter stakk nå vest med tieren før han spilte spar til makkers knekt. Nå fulgte ruter til knekt og ruter konge som nord trumfet.

Syds siste ruter kunne nå kastes på D kn i kløver før trumf til syveren fulgt av uttrumfing ga kontrakt.

Belladonna reiste seg opp av stolen, løftet hendene i været og løp ut ristende på hodet. Katastrofe motspill, selv med hjerter knekt i utspill skulle kontrakten vært beitet.

Ser du hva som skjedde feil etter utspillet?

Når du så har funnet ut av feilen ser du kanskje feilen til spillefører også?

 

Fasit:

Øst skulle lagt LITEN hjerter når damen ble spilt fra blindemann. Motspillerne får bare ett stikk i trumf uansett, men på denne måten vil blindemann ikke få inntak på hjerter 8. Når han stakk med kongen vokste blindemanns åtter bak tieren hos vest.

Avansert og krevende å få til ved bordet.

Historien sier den godeste Belladonna fikk sagt greit ifra til sine lagkamerater om den analysen.

Spillefører gjorde også en feil. Han skulle lagt LITEN hjerter på utspillet! Egentlig spilte han seg 2 beit ved å dekke med damen, mens det blir hjemgang eller 1 beit ved å legge liten.

Dette er også krevende og vanskelig å få til i praksis. Personlig ville jeg nok voktet meg litt for å benevne noen av variantene som feil. Men det blåser på toppene!