Et lite utdrag fra Historien om Bridge

Et lite utdrag fra Historien om Bridge med tilbehør

Historikere har funnet spor av bridge i Europa tilbake til 1850-tallet, men regulær spilling i storbyenes klubber kom først i gang rundt 1890. Den første norske bridgebok er datert 1905.

Bridge var en videreutvikling fra Whist, bøker om whist går langt tilbake i tid.

Bridge slik vi kjenner det i dag ble «utviklet» i 1925 av Harold S Vanderbilt. Vanderbilt etablerte en turneringsform og scoreberegning som ga spillet mer tyngde og rett og slett ble mer interessant. Kun små endringer har blitt innført siden den gang i selve poengberegningen.

Vanderbilt var svært bemidlet. Han var sønnesønn av Cornelius Vanderbilt, en av de rikeste menn i Amerikansk historie. Vanderbilt historien startet ved Hudson River hvor familien gradvis bygde seg opp innen shipping før han virkelig traff storfuglen med sin neste satsing – Jernbane.  Han eide The New York and Harlem Railroad. Dette var en av de første amerikanske jernbaneselskaper og hadde sine spor sentralt i New York.

For sin tydelige lederstil fikk Cornelius Vanderbilt kallenavnet «Commodore Vanderbilt». Da han døde i 1877 ble formuen anslått til å utgjøre vel 100 millioner dollar, omregnet til dagens rater utgjør dette 143 MILLIARDER DOLLAR (1 240 milliarder NOK)! Dette beløpet gjør «Commodore» til den nest rikeste amerikaner igjennom tidene, kun slått av John Rockefeller hvis vi skal tro en beregning fra 2007.

«Commodore» ga i 1873 1 million dollar til byggingen av Vanderbilt University i Nashville. Dette er den største private gave noen amerikaner har gitt i historien!

Selv om Vanderbilt var født med en sølvskje i munnen var det faktisk han som lagde grunnlaget for den konkurransebridgen vi har glede av idag.

Hvorfor skriver jeg dette tenker du? Jeg synes vi skal være bevist på vår egen historie, det vil kommene noen slike drypp på bloggen fremover, det håper jeg kan hjelpe oss å forstå mer og spillets utvikling.