Sjeldent coup viste seg frem på festivalen

MN Monrad LAG 2024 ble spilt på Lillehammer forrige uke. Det ble en jevn batalje som til slutt ble vunnet av Grime – Sundeng – Bogø – Evjen. Særlig imponerende var det av Sigurd Evjen som vant både Monrad PAR og LAG på festivalen, sterkt!

Fra en av de første kampene kommer dette spillet hvor en gammel kjenning, Morton’s fork coup, banket på døra.

Først tenker jeg du skal få sjansen til å se om du finner løsningen, dette er hva du ser som ØV. Jeg satt vest og spilte med Christian Bakke.

Utspillet fra nord er kløver 5 (norsk fordeling), dame, konge og ess.

Hva er beste spilleplan for å vinne 12 stikk med ruter som trumf?

Etter meldingene plasserte jeg spar ess hos syd. Hvis det stemmer er det en 100 % sikker måte å vinne kontrakten på hvis trumf er fordelt 2-1. Ser du hvordan?

Nemlig ved bruk av spillteknikken Morton’s fork coup. Jeg fortsatte derfor med ruter til konge, begge motspillere fulgt og på ruter dame kastet nord en hjerter.

Spillet så ut som dette

Nå ba jeg om SPAR 5 fra øst, hva skulle syd gjøre med den?

Hvis han legger liten vinnes stikket med kongen hvorpå spar knekt kastes på kløver knekt.

Altså måtte syd stikke med spar ess som trakk liten fra vest. Men nå var det plutselig satt opp en ekstra vinner for avkast av østs hjerter. Fortsettelsen i spar løp til knekten hos øst. Nå fulgte en trumf til ess før kløver knekt, spar konge og spar dame ga avkast for de 3 minste hjerterne fra øst. Dermed var kontrakten ikke lengre avhengig av finessen i hjerter og 12 stikk vunnet.

På det aktuelle spillet kunne jeg spilt spar begge veier, men etter innmeldingen var det beste odds å treffe ess hos syd. Morton’s fork coup går ut på at motspilleren kan velge mellom «pest eller kolera». Stikker man etablerer det et stikk og ligger man unna forsvinner stikket.