Gjensyn med Mesterspilleren Roger

For noen år siden kom jeg i prat med Finn Wagle, sønnen til Erlig Wagle som skapte historiene om Mesterspilleren Roger. Enhver bridgespiller i Norge kjente til Mesterspilleren Roger som herjet i den ukentlige bridgespalten i magasinet Vi Menn over en 25 års periode på midten av forrige århundre. Roger var en mester som tryllet hjem kontrakten eller lurte sine mindre rutinerte venner med lunefulle motspill. Siden den gang har jeg hatt med meg Roger og vennene hans. Når det en sjelden gang kommer spill som er en Roger-historie verdi noteres den flittig ned. Og nå var da tiden kommet for å hilse på Roger og gjengen nok en gang.

Etter et vanlig meldingsforløp hvor syd doblet for å vise 3-kort hjerter og vest sperret med 3 spar meldte nord 5 ruter som må sies å være en fair sats med de kortene.

Spar 5 i utspill vant øst med ess og vridde kløver knekt, ser du en mulighet for å vinne 11 stikk med ruter som trumf?

Selvsagt var finessen i kløver en mulighet, men Roger tittet litt lengre inn i kortene. Hvis kløver konge er hos øst vinnes kanskje kontrakten uansett.

Roger stakk derfor med kløver ess hvorpå vest fulgte med kløver 9, nå fulgte ruter ess, konge og dame hvorpå øst kastet en spar.

Hjerter ess ble fulgt av hjerter til konge og hjerter til dame, vest kastet en spar.

Nå kunne Roger se at øst fordeling var 5-4-2-2, kløver 9 fra øst tydet på at øst kunne ha kn 10 doubleton!

I neste stikk ba Roger om hjerter 10, knekt fra øst ble trumfet av Roger i syd som blunket pent til Stein «du skulle nok vært litt mer våken tidligere i spillet»

Posisjonen var nemlig blitt denne

Roger fridde seg med kløver 3, Jan kunne ikke gjøre annet enn å følge med kløver 8 slik at Stein kom inn på kløver 10. Spar 4 tilbake la Roger knekten på og dermed forsvant nords kløver på konge-knekt i spar for hjemgang.

Usj sa Stein, dette var litt av en spilleføring Roger, hvordan kunne du lese kortene så godt!

Jeg måtte ha trumfen 3-2 for å vinne kontrakten og skulle du ha kløver konge kunne jeg vel spille kløver mot damen senere i spillet. Men når jeg fikk sett fordelingen ble det helt tydelig at et innspill fristet mer.

Du skulle forresten kastet kløver 10 på den tredje trumfen for å unngå innspillet. Jan var flink som fulgte med kløver 9 under esset, det burde du kanskje fått til?

Men kjære Roger da, jeg kunne vel aldri se den sluttposisjonen komme så tidlig i spillet, Stein ristet på hodet mens han prøvde å forstå hvordan han kunne beitet kontrakten!