Høyt nivå i EM – stjernespill

Verhes (NED)

Norge fikk et ublidt møte med det sterke Nederlandske landslaget i EM åpen klasse. De siste mesterskap har Nederland stått frem som det sterkeste laget, men har manglet det siste i de avgjørende kampene. Mot Norge derimot har de gått på vann.

55th European Team Championships (eurobridge.org)

Dette spillet fra det interne oppgjøret var flott med mange poenger.

NS spiller sterk kløver system med relemeldinger. Jeg antar 2kløver var krav til utgang uansett fordeling og 4ruter ble naturlig sleminvitt. 4 NT tipper jeg var «optional RKC», dvs at man slår av med minimum, så svarer man ess fra 2-trinn og oppover. 5NT fortalte så om 2 av 5 ess med ruter som trumf samt trumf dame.

Når vi ser alle kortene, ville vel de fleste gått beit i denne kontrakten. Vi spiller enten kløver til kongen eller prøver finessen i hjerter da vi bare har 11 toppstikk.

Men verdens beste spillere tenker litt lengre enn som så. Luuk Verhees fikk spar i utspill fra Geir Helgemo, han hentet ess-konge-dame i spar fulgt av ruterstikkene, posisjonen var blitt denne

Nå fulgte spar knekt med avkast av kløver fra syd, hva skulle Geir Helgemo som vest kaste?

Geir kastet kløver knekt, men ble han innspilt i neste stikk når Verhees bare spilte kløver til konge og ess, Helgemo måtte spille tilbake fra hjerter konge til spilleførers E D kombinasjon. Et virkelig flott spill av den Nederlandske mesterspilleren

Ved det andre bordet ble Boye Brogeland spillefører i 6NT som syd med ruter i utspill fra vest. Han valgte en litt annen løsning da han stakk utspillet hos nord og spilte kløver til kongen i neste stikk!

Vest kunne ikke se igjennom kortene og tenkte Brogeland hadde K D for sin spilleplan, han la derfor liten kløver i vanlig tempo med håp om at spillefører ville prøve å vinne kontrakten med nok en kløver mot damen!

Men da hadde Boye vunnet sitt 12 stikk og fikk det 13 stikket nå han hentet sine stikk ned til en 2-kort posisjon. Vest kastet seg ned til singleton hjerter konge og kløver ess. Hjerter til ess tok med seg kongen og hjerter dame ga overstikket!

Jeg liker Boyes løsning. Det blir vel kun feil når Vest har E D i kløver. Selv om vest stikker med kløver ess vil det være vanskelig å spille tilbake kløver uten damen. Det betyr at Boye normalt vil få en ny mulighet til å prøve finessen i hjerter som plan B.