Prøv deg i motspill

I dag blir det en aldri så liten prøve i motspill. Det er en variant som jeg har sett omtalt flere ganger tidligere, men like fult ikke alltid så lett å hente frem når du sitter ved bordet.

Du spiller lagkamp og ser dette

Motparten spiller naturlig, men 2 ruter var en kravmelding slik at 2 spar i neste melding fortalte om god spar og krav til utgang.

Mot 3NT var det enkelt å spille ut, du starter med ruter konge (evt ruter dame som ber makker avblokkere knekt). I første stikk ser du 2, 8 og 5.

Makker legger høyt kort som svakhet og lavt som styrke på utspill, du kan derfor være sikker på at 8 er fra 8x, 8xx eller er singleton – makker ville spilt knekt under din konge med kn 8 doubleton.

Så er spørsmålet, hvordan kan du slå hull på denne kontrakten, hva skal til?

Skal denne kontrakten kunne gå beit må makker sitte på verdier i hjerter og kløver, det er vanskelig å se for seg beit uten det.

Videre ser vi på E 3 2 i spar hvor spillefører har minst 5-kort. Det betyr at spillefører normalt ser på 4-5 stikk i spar.

Hvis makker har K D i hjerter og stopper kløverfargen kan vi kanskje beite kontrakten ved å snu hjerter. Eller kan vi det hvis spillefører går opp på ess og spiller spar?

Er det ikke en annen mulighet hvis makker har de kortene. Da har vel ikke spillefører inntak på hånden til å hente stikkene i spar hvis vi får slått vekk overgangen i ruter?

Som tenkt så gjort, vi spiller ruter 10 i annet stikk. Det blir blink når kortene ser ut som dette

Spillefører «får» et gratis stikk på ruter knekt, men det forsvinner 4 stikk i spar når inntaket forsvant!

Det er ikke mange andre planer for spillefører enn å spille to runder spar som du stikker med ess og vrir hjerter som går via 10 til dame hos makker som snur kløver. Spillefører må spille kløver ess, kløver konge og ny kløver i håp om 3-3 sits, men ender nå opp med et par beit.

Hadde du vridd hjerter i annet stikk går spillefører opp med ess og spiller spar. Nå blir de fem sparstikkene satt opp mens ruter ess er inntak. Det gir 5 stikk i spar, 1 i hjerter, 1 i ruter og 2 i kløver for 9 totalt.

Men du fortsatte selvsagt med ruter og hentet beit i kontrakten.