Tilbakeblikk | Lyngdalturneringen i 1990 – en urettferdig topp

Til helgen spilles Lyngdalturneringen på Rosfjord Strandhotell i Lyngdal. Turneringen har en rik og stolt historikk, det er all grunn til å glede seg for de som spiller årets turnering.

Mine favoritter i årets felt er Bjørn Fjellstad – Harald Gjellestad, men pass opp for Atle Grefstad – Martin Reinertsen. Les mer på turneringens facebookside

Jeg kom nylig over en artikkel fra det glimrende bridgemagasinet BRO som ble ført i pennen av John Våland. Artikkelen var skrevet av John Paulsen og ga den nystartete turneringen i Lyngdal gode skussmål. Arrangøren hadde sørget for privat innkvartering og den sosiale faktoren hadde preget enkelte av deltagerne på turneringens andre spilledag. Men all mulig skryt ble gitt til turneringsarrangør.

Dette spillet ga en ufortjent topp til to av Rogalands sterkeste bridgespillere på den tiden, Per Finnvold og Lars David Auestad.

Man kan jo lure hvordan det er mulig å stoppe i 2 spar på disse kortene, men det gjorde altså disse rutinerte storspillerne. Jeg kan tenke 2 kløver var en slags spørremelding og 2 spar fortalte om en minimumshånd. Aktuelt hadde vel begge litt ekstra på lur og det ble en heller tam sluttkontrakt.

Kløver konge i utspill satte spillefører i press. Han stakk med esset og fortsatte med ruter ess og ny ruter til kongen hos øst. Kløver tilbake måtte Auestad trumfe.

Hvis han nå går inn på hjerter ess for å ta finessen i spar kan vest fortsette med kløver og blir plutselig lengst i trumf. Auestad lot rutinen føre an da han avsto fra finessen (hvis den fungerer ser han det ikke er poeng å hente på spillet uansett). Han tok derfor for ess og konge i spar før han spilte ruter fra topp.

Vest fikk stikk for spar 7 og spar dame, men kunne ikke nekte Auestad 10 stikk for 170.

ØV gnidde seg litt i hendene og tenkte dette ville gi god score da motparten «brant» en utgang. Men i praksis hadde de fleste andre bord meldt seg opp i 3 NT eller 4 spar.

Med kløver i utspill var 3 NT sjanseløs når sparfinessen ikke ordnet seg. I 4spar hadde de grådige parturneringsspillerne selvsagt tatt finessen i spar og gått beit etter kløver i utspill!

Det ble derfor en topp på Finnvold-Auestad etter at de «brant» en utgang!

Vi får håpe årets utgave av Lyngdalturneringen gir en mer rettferdig score på de fleste spill. Nok av historie er det i alle fall i lokalet når deltagerne samles på flotte Rossfjord Strandhotell.

Resultatlisten fra 1990 så slik ut