Peter Fredin | Kreativ stjernespiller med enorm risikovillighet

Peter Fredin kan på mange måter sies å være Sveriges Belladonna. Teknisk er han på høyde med de beste, og han spiller på den sitsen han tror på.  Dette gir et utall av avisspill, men også flere fadeser. Dessverre har han med sin personlighet og holdning vært en krevende makker og lagkamerat. På grunn av uenigheter har han ikke fått spilt like mye på det Svenske landslaget som vi skulle sett.  

Peter kom enda mer i søkelyset i høst da boken Master of Bridge Psychology, ført i pennen av Jeppe Juhl, ble utgitt. Den handler kort og godt om Peter Fredin og hans liv som bridgeproff. Hvis du tar på det kritiske briller vil du si det er en romantisk hyllest av en spiller som gjør rare ting og ofte lykkes. Er du mer objektiv vil du si boken er stappfull av spennende spill vi alle kan lære av.

Personlig kjenner jeg ikke Fredin annet enn fra våre møter ved bridgebordet. Jeg kan bekrefte at han er en svært hyggelig person og at han gjerne finner på kreative løsninger som setter både spilleføringer og motspill på prøve. Jeg tror det like ofte har gått inn som ut da han har prøvd seg utenfor allfarvei mot meg, men jeg tviler ikke på at det gir god valuta i lengden med en slik spillestil særlig i parturneringer.

Nylig kom jeg over noen spill fra EM PAR i 2009 som Peter Fredin vant sammen med Bjørn Fallenius. Spillene ble referert i Bridge Tidningen av Sven-Olov Flodqvist og gir en god forståelse for hvor tøft Fredin opptrer som spillefører

Spill 1:

 

Som vi ser ble Fredin spillefører i 4 kløver. En god kontrakt for NS ettersom ØV spiller 10 stikk i hjerter. Vest spilte ut spar og Fredin stjal den tredje på hånden. Han tenkte at øst neppe hadde meldt 3 hjerter på en 5422 fordeling, altså var det høyst sansynlig at vest så ned på damen tredje i kløver.

Fredin spilte derfor LITEN KLØVER i fjerde stikk!

Vest burde avslørt bløffen, men la intetanende liten og dermed løste Fredin den fargen uten taper. Han gikk likevel en beit, men mot 170 var 50 selvsagt en svært god score på vei til EM gull.

 Spill 2

 

Denne gangen ble Fredin spillefører i 3 spar etter å ha åpnet 2 spar som fortalte om 10-13 poeng og 6-kortfarge.

Tre runder ruter ble spilt ut og Fredin trumfen den tredje.  Fredin vurderte nok en gang meldingene og fant ut at øst sin tynne balanseringsdobling neppe inneholdt damen i spar. Etter samme lest som på forrige spill spilte Fredin i fjerde stikk en LITEN TRUMF fra hånden.

Nok en gang burde vest avslørt bløffen, men la liten slik at tieren vant stikket. Dermed kunne Fredin ta ut trumfen, kaste hjerter på kløver og notere 10 stikk!

Slik det sitter kunne han tatt for ess-konge i spar fulgt av fire runder kløver for å vinne sin kontrakt med ni stikk, men Fredin går alltid for gull. Hadde vest gått opp på damen kunne motspillet tatt en beit ved å hente sine hjerterstikk, det er små marginer og da skjønner vi vel at det av og til ikke blir 100 % når Fredin slår til med sine spilleføringer.

Men i EM 2009 ble det gull til den dyktige, men kontroversielle svenske bridgestjernen.