Motspill fra en svensk landslagspiller i fotball på 1920-tallet!

Putte Kock

Spillet er fra bridgens første generasjon av helter, som øst satt legendariske Putte Kock (1901-1979). Putte spilte på det svenske landslaget i fotball og vant bronse i OL i 1924! Han spilte 37 landskamper i fotball og 6 i ishockey (Sølv i EM)!

I bridge vant han blant annet sølv på det svenske laget i VM i 1953 og var en av Sveriges sterkeste bridgespillere i en mannsalder. Kock-Werner var et fryktet ankerpar for Sverige i flere mesterskap.

Det er lagkamp. Syd åpnet 1NT som nord høynet til 3NT, ganske vanlig igrunnen og du kommer raskt i fokus. Makkers utspill er hjerter 6. Da er det opp til deg, hvordan ser du for deg at dette motspillet skal løpe for å hente beit?


I 1936 ble Bridge EM arrangert i Stockholm og Putte Kock fikk en sentral jobb da han skulle være sjåfør for selveste Ely Culbertson som var invitert til å være gjest under mesterskapet.

Kock har senere fortalt om den noe forfengelige millionæren som byttet mellom sjarm og urimelighet utfra hvem han pratet med. Da Culbertson ankom ærverdige Grand Hotel ble han svært forferdet da det bare var 2 værelser på suiten, han forlangte 3 værelser! Grand kunne ikke tilby dette så da ble det bytte av hotell. Culbertson måtte ha ett soverom, ett arbeidsrom og ett mottakelsesrom!

Dagen etter da Kock kom for å kjøre Culbertson til spillelokalet ble han møtt av hoderystende hotell-ansatte. På kvelden hadde Culbertson forlangt at rommene ble ommøblert! Særlig var det viktig at sengen sto riktig slik at morgensolen kunne skinne inn i riktig vinkel!

Da han kom inn på rommet til Culbertson var han svært opptatt av å analysere ett spill. Culbertson arrangerte hvert år en bridge olympiade med 16 konstruerte spill kl 19:30 den 12 april. Det var tusenvis av deltagende par og i 1936 ga dette Culbertson 1 million dollar i årlig inntekt!

Putte Kock fikk god kontakt med Culbertson og traff han også senere i karrieren. Den godeste Culbertson hadde sjarm og glimt i øye, han viste hvordan han skulle opptre for å nå sine mål.  Men mer om Culbertson får vi ta ved en senere anledning.


Så tilbake til Puttes motspill, du klarte vel prøven?

Putte brukte ikke lang tid på å avstemme at eneste beitemulighet lå i ruterfargen. Syd måtte ha alle utestående honnører for sin 1 NT åpning. Dermed var eneste sjanse at syd var født med kn x i ruter.

Putte fortsatte derfor med ruter ess fulgt av ruter dame!

Det var innertier, hele spillet så slik ut:

Spillefører måtte ta finessen i kløver for å vinne sin kontrakt, da Putte tryllet frem kongen kunne han hente beiten med sine godspilte kløver.

Det kan være noen av fargene er byttet om målt mot originalspillet, men possisjonen var den samme med ED10x bak Kxx.