Kan du ikke konvensjonene dine Zia

Zia

En av de første læresetningene i bridge er at du ikke må avtale meldekonvensjoner med makkers om dere ikke vet hvordan fungerer. Jeg bakspilte noen spill fra Merit International Bridgefestival hvor verdensstjernen Zia deltok med en sterk makker.

La oss se hvordan du håndterer denne meldeposisjonen, det er parturnering:

1NT var 15-17 og doblingen fortalte om en langfarge i minor eller begge major.

2NT var lebensohl, dvs at vest ønsket å spille 3 i kløver eller 3 ruter.

Nå spørs det hva makkers 3kløver betyr. Er det egen farge eller er dette den klassiske pass/correct hvor makker ønsker å spille på 3-trinnet i din farge. Altså skal du si pass med kløver, melde ruter med ruter og hjerter med begge major.

Jeg vet ikke, hva synes du er det naturlige uten å ha avtalt posisjonen på forhånd?

Zia hadde ikke klare avtaler, han passet. Men da ble det fattigmann når kortene så ut som dette

3kløver på 4-1 tilpasning ga ikke særlig god uttelling. Spilleføringen hentet 7 stikk etter ruter i utspill, men måtte notere -200 og svært få matchpoints på et spill hvor du nesten vinner utgang i hjerter.

Spillet viser nok en gang viktigheten av å ha avtalt konvensjoner fult ut, i alle fall prinsippene som vil være viktige i kompetitive meldingsforløp.

Jeg synes det er fornuftig at nords melding ber om preferanse. All den tid det ikke er 100 % avklart hvilken hånd syd har må det nesten bli slik. Så får heller nord si pass eller doble de gangene man har egen farge og ønsker å spille på 3-trinnet.