Spennende ved eksotiske Femunden

Femunden bridgefestival er kanskje Norges mest eksotiske tilbud på turneringsfronten for oss bridgespillere. Femunden ligger lengst nord i Hedmark inn mot Sverige. Det er en lang reise uansett hvor du kommer ifra og den lille grenda Elgå har bare en håndfull innbyggere, men 7-8000 rein som går på beite.

Jeg spilte den første utgaven av festivalen, og det må vel være rundt 20 år siden. Det har vært gøy å sett hvordan driftige arrangører har klart å løfte dette til et lite høydepunkt i bridgekalenderen. Årets utgave trakk 31 makkerpar og 17 lag!

Andersbakken, Fyrun, Høyem og Hornslien vant lagturneringen, Byrkjeland-Granly vant parturneringen.

Resultat Femund PAR

Resultat Femund LAG

Jo-Gaute Åsgård en er tusenkunstner fra Engerdal. Han er en ivrig bridgeskribent og sendte meg noen spill og bilder fra turneringen. Her følger Jo-Gautes lille resyme fra årets Femunden Bridgefestival som ble spilt i midten av mai.

Siste runde lørdag er tre lag i tet og kjemper om seieren, det skiller kun 1 VP.

«pallen» på Femund LAG fylte nesten opp hele hytteveggen

Vi møter Aksel Hornslien og Olav Arve Høyem på lag Disco Ninjas, ett av lederlagene. Første spill melder og spiller makker hjem en 7’er. Etter dette sto motparten i meldeboksen, de spilte og meldte aktuelt og beintøft. De var kanskje redd seieren kunne ryke etter 7’eren.

Et av de siste spillene var følgende:

Makker spiller ut kløver fem.

Olav Arve går opp med esset, men jeg klarer ikke prøven med å avblokkere kongen. Spar følger i neste stikk og jeg går opp med esset, tar for kløver konge og frir meg i trumf.

Men nå er det for sent. Trumf i utspill eller avblokkering av kløver konge gir beita, nå ble det hjemgang.

Nils: kontrakten beites både med kløver og trumf i utspill. Du måtte ikke avblokkere kløver konge, men spiller du trumf direkte etter spar ess vil spillefører gå beit. Tar du et stikk i kløver setter du opp kryssingen til spillefører, det er den du vil unngå med å spille trumf to ganger.

Den omtalte storeslemmen så slik ut

Olav Arve Høyem

7’ern ble meldt ved kun tre bord, og to av dem var fra vår kamp mot Disco Ninjas. Det sier litt om trøkket til Disco Ninjas i innspurten. Flinke bridgespillere uten tvil, og Aksel Hornslien og Olav Arve Høyem er etter min mening et av Norges beste lagturneringspar.

Høyem-Hornslien vant kampen med god margin og sikret seier i lagturneringen.

Søndag leder Erik Granly og Kjetil Byrkjeland parturneringen store deler av dagen og har inn til siste runde allerede en behagelig ledelse. Så kom dette spillet som viser at det nytter å sitte i draget:

Som lederpar satt de NS ved bord 1. Som vi ser har de mye poeng seg imellom og 3NT med 11 eller 12 stikk var gjengs i salen. Ved dette bordet bestemte vest seg for å trå til aggressivt i andre hånd, og åpna med en svake 2-hjerter-variant (jeg vet ikke hva slags grunnsystem øv har). Kjetil i nord doblet naturligvis, og da kunne Erik med glede passe ut.

Kjetil Byrkjeland – Erik Granly vant Femund PAR 2019

Kjetil spiller ut ruter ess, men tør ikke fortsette da det kan synes til at vest kan ha singel ruter. Etter et litt rot ble det «bare» tre bet for 500 i score, men nest topp (ett bord til i samme kontrakt, men med fire bet).

En kunne merke etter dette spillet at skuldrene sank hos de to sympatiske herrene fra «norddalen» som sikkert spilte seg frem til seier i årets parturnering.

Tusen takk til Jo-Gaute for hilsenen fra østsiden av Femunden. Bridge i slike omgivelser må være stas, jeg er helt sikker på at neste år blir det enda flere som tar turen til dette flotte stedet som du aldri ville besøkt hvis du ikke spiller bridge og det tilfeldigvis er turnering på lokalet!