Tar du imot overføring med renons?

Vi kjenner alle til hvordan nye konvensjoner og meldinger skaper spennende posisjoner og forhåpentligvis gir oss som makkerpar et bedre grunnlag til å ta de store avgjørelser.

De siste årene har vi sett en økt bruk av overføringsmeldinger, særlig i konkurransepregete meldingsforløp. Men har du og makker avtalt videre meldinger?

Se bare her

Du valgte å åpne med 1 spar (jeg ville nok valgt 1 ruter), og nå blir du satt i en vanskelig posisjon etter at makker melder 2 ruter som betyr minst 5-kort hjerter. Makker kan ha en ganske svak hånd, men også en sterk hånd.

Hva skal du svare på overføringen?

Spørsmålet er om det er ok å «akseptere» overføringen uten at du har noe i fargen selv, eller om en aksept normalt lover minst 2 i fargen?

Jeg synes vel at man minst skal ha singleton honnør eller 2-små for å ta imot. I dette tilfellet vil 3 ruter være en sterk melding så da faller valget på 2 spar som blir en sekkemelding.

Men da spillet dukket opp valgte syd å ta imot overføringen og meldte 2 hjerter. Da gikk det som du ser her

Nord hoppet selvsagt til utgang og den var det ingen mulighet for å stoppe. Jeg vil nok tro syd følte seg noe utilpass før blindemann ble synlig. Et noe uforløst potensiale måtte vel kortene kunne å ha. Syd åpnet med sin nest lengste farge for så å melde den fargen han ikke hadde noen i og så ende opp som spillefører i utgang uten noen trumf på hånden!

Som vi ser vinner du greit 11 stikk i både kløver og ruter slik kortene sitter, men 4 hjerter var en flott kontrakt.

I dag er jeg ute etter lærdom, er det noen av mine lesere som har klare og gode avtaler i disse posisjonen eller er det ofte sånn at man løser slike posisjoner på intuisjon og tilfeldige valg?

2 Comments

 1. Jeg kan fortelle litt om hvordan jeg og Håkon gjør det.

  Vi spiller overføringer på 2-trinnet etter åpning 1kløver og 1Major-(DBL)-

  Eksempel:
  1kl – 2ru/hj =hjerter/spar

  Denne meldingen viser alltid minst 6-kort, og er svak (ca 6-9) eller en kruttsterk hånd med en så god farge at man har maks 1 taper mot singelton.

  etter 2 ru/hj er 2hj/sp nesten obligatorisk om man ikke ser muligheter til utgang mot den svake hånda.

  Vi gjør det sånn at vi har lov til å gjenmelde 3 kl om det ser ut som en bedre kontrakt enn 2 hj. Typisk singel/renons i hjerter og KQJ10 sjette i kløver.

  Hvis vi ikke er interessert i utgang er det oftest best uansett å spille 2hj på 6-1(0) tilpass. Skulle spilleren som overførte ha en sterk hånd, vil det være mer enn nok rom for å avdekke hvor god tilpassen er videre i meldingsforløpet.

  Prinsippene er ganske like også etter 1M-DBL

  Forskjellen er nok at dette ikke må være minst 6-kort om man er sterk. Dette er fortsatt ikke et problem da man med sterke hender beskriver hånda i neste melderunde, så får makker vise støtte om det er støtte.

  I det akutelle spillet er jeg helt enig med deg i at 2 sp ser best ut, men det er en problemstilling jeg aldri ville kommet i, da vi spiller et naturlig system og åpner med lengste farge.

  Likevel er det vel rett fram å melde 4 hj. Hva skal man med trumfstøtte når man disponerer KQJ10 sjette?

 2. min erfaring er at det kommer en del posisjoner man ikke helt får tenkt igjennom på forhånd ved å benytte overføringer i større omfang enn tradisjonelt. Det er derfor viktig å gripe tak i disse spillene når de kommer og gjøre avtaler med din faste makker. Vi som spiller sterk kløver har litt andre problemstillinger, og det er nok enda viktiere i sekvenser som for eksempel 1C-(1sp)-2C=ruter og minst invitt. altså kan det være 10 hcp og 5-kort ruter. Dette spilles av mange toppar i naturlig meldesystem.

Kommentarer er lukket.