Never give up Tor Helness!

Av Snorre Aalberg

Bridge handler selvsagt mest om ferdigheter og teknikk. Likevel er det en mental faktor en ikke skal undervurdere. Når det er spilt mange dager og mange spill, kan en lettere bli overmannet av følelser og dermed handle i affekt og overse varianter en ville oppdaget om en var uthvilt.

Jeg skal ikke påstå at det var dette som rammet Tor Helness i siste avgjørende runde mot de sterke svenske Rimstedt-brødrene. Tor og Geir lå på fjerdeplass, mens svenskene hadde sølvet i lomma. Det var luft mellom båtene, men ikke mer enn at våre norske menn kunne ta igjen søta bror med en skikkelig innspurt.

 

Vest                  Nord                   Øst                       Syd

O Rimstedt        Helness             M Rimstedt         G Helgemo

–                       1hj                       pass                       1sp

pass                     3NT*                   pass                      4kl

pass                     4NT                     pass                      5hj

pass                      6hj                       p.r

 

* Kommentatoren på BBO sa at 3NT viste sterke kort med lang og veldig god hjerter. Noen spiller dette som 3-6 i major. Jeg er ikke sikker. Uansett tok Geir opp med et cuebid i 4kl og de fant den gode slemmen.
Tor fikk ruteresset ut. Mer ruter til stjeling. Så la han ned to høye trumf og oppdaget den, for han, triste sitsen.

Spillet ble vist live og var over på noen få sekunder. Jeg vet ikke med sikkerhet, men det virket som Tor bare klasket korta i bordet og claima ei beit. De var som sagt i posisjon til å kunne ta igjen det svenske lederparet og dette var første spill av åtte. Da er det lett å skjønne at Tor ble overskuffet og ga opp uten kamp. For kunne slemmen likevel vært vunnet? Både ja og nei, faktisk.

Etter å ha oppdaget den skeive trumfsitsen, kunne Tor spilt spar 9 til tieren og stjålet ruter nummer tre. Spar knekt til esset og enda en ruter til stjeling. Nå har han fått kortet seg til samme trumflengde som vest og stillingen er slik

 

Kløver konge, kløver til esset og kløver dame. Du ser at det som så ut som et sikkert trumfstikk for vest forsvinner som dugg for solen.

Men øst kunne faktisk hindra denne posisjonen ved å klaske i spar dame i første sparrunde! Da blir det et inntak for lite i bordet til både å få kortet seg på hånda og samtidig utnytte alle tre kløverhonnørene. Hadde Tor spilt spar 9 i stikk fire og svensken virkelig lagt i damen, tror jeg kampen om årets motspill for 2017 allerede hadde vært avgjort.

2 Comments

  1. Tor og Geir bruker dette som 6-3 (Hvis jeg husker riktig. Ellers tror jeg nok Rimstedt i Øst er god nok til i legge spardame. Hvorfor tar spillefører bare 2 runder trumf? hvorfor spille spar før trumfen er ute? OSV OSV OSV.

    • Lettere fra skrivebordet, men mulig det er mulig å hive innpå damen. Husker jo et prisbelønnet spill fra litt siden hvor det var en ung trønder som ofret en dame ?

Kommentarer er lukket.